Dziś znowu zaserwuję Wam gumiklejzy. Ale nie będą to zwykłe kluski. Podamy je w zupełnie inny sposób, robiąc z nich placki, które następnie upieczemy i podamy z gulaszem. Gotowi?
Składniki:
- Ziemniaki
- Jaja
- Mąka ziemniaczana
- Pieczarki Portobello
- Polędwiczka pierzowa
- Cebula
- Masło
- Śmietanka 30%
- Śmietana 18%
- Pietruszka zielona
- Ogórek zielony
- Papryka czerwona
- Sól, pieprz
Gotowi na coś nowego?
Dziś znowu zaserwuję Wam gumiklejzy. Ale nie będą to zwykłe kluski. Podamy je w zupełnie inny sposób, robiąc z nich placki, które następnie upieczemy i podamy z gulaszem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ciasto na kluski przygotowujemy według przepisu którego zawsze używacie.
Polędwiczkę czyścimy z błonek i kroimy ją w cienkie plastry lub paski. NA patelni grzejemy olej. Cebulę, pieczarki i paprykę szatkujemy w większe kawałki. Pieczarki wrzucamy na patelnię, podsmażamy. Dodajemy paprykę i cebulę, ale dbamy o to, aby główny smak pochodził od pieczarek, nie chcemy aby cebula lub papryka zdominowały całą potrawkę, a jedynie dodały odrobiny słodyczy. Doprawiamy solą. W czasie kiedy nasze warzywa podsmażają się na patelni możemy zacząć przygotowywać mizerię. Ogórki obieramy i nie kroimy ich w plasterki, ale obieraczką robimy z nich długie paski. Nie używamy środka ogórka, odkładamy na bok, a ogórkowe plasterki posypujemy solą i pieprzem. DOdajemy trochę octu, odrobinę cukru i
A w między czasie…
Z wyrobionego ciasta na kluski formujecie placki. W tym celu możecie wykorzystać ring cukierniczy lub formować rękoma. PLacki smażymy na suchej patelni.
Mięso z polędwiczki dorzucamy na patelnię do warzyw, smażymy. Dolewamy odrobinę śmietanki, a by całość zagęścić. Przyprawiamy rozmarynem, tymiankiem i kolendrą. Do smaku dodajemy pieprzu.
Placki wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obok placka wykładamy ogórki ale mizeria. Całość jak zwykle ozdabiamy świeżymi ziołami.
Smacznego, dajcie znać jak smakowało Wam to ciekawe danie ale Gamoń!