Kulinaria

Gamoń w Kuchni: Przepis na prawdziwy śląski specjał, czyli Wodzionkę

Śląsk wiele ma symboli, a jednym z nich na pewno jest Wodzionka

Pyrsk! Nadszedł czas na zupę! Najprawdziwszą, tradycyjną i jedyną w swoim rodzaju śląską zupę, czyli znaną dobrze wszystkim od pokoleń Wodzionkę! Ale będzie to Wodzionka specjalna, bo z twistem a la Gamoń. 

 

Kto nie słyszał o Wodzionce, zupie której poświęcono nawet kilka kultowych szlagierowych piosenek! To śląska zupa numer jeden, choć dzisiaj pokażę Wam przepis, który będzie nieco inny niż te, które znacie od swoich babć czy mam! 

Składniki: 

  • Czerstwy Chleb
  • Małe opakowanie smalcu
  • Masło
  • Boczek
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Śmietanka 30%
  • Oscypek
  • Opakowanie włoszczyzny

Wodzionka inna niż wszystkie 

Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojoną włoszczyzną. Do smażenia dodajemy odrobinę masła. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni, na rozgrzanym wcześniej maśle podsmażamy czosnek, aż zrobi się lekko pomarańczowy. Trzeba jedynie uważać aby go nie przypalić, bo wtedy zrobi się gorzki.

Czosnek to podstawa 

Boczek z włoszczyzną zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażony czosnek przekładamy do innego rondelka, a na tej samej patelni, na której go smażyliśmy zrobimy grzanki. Dodajemy masło na patelnię. Chleb kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, podpiekamy aż nasze przyszłe grzanki zbrązowieją. Grzanki można przyprawić majerankiem i tymiankiem, albo i nie. Zależy jak kto lubi!

Finisz a la Gamoń 

Wywar z boczku i włoszczyzny wlewamy do garnka z pieczonym czosnkiem. Gotujemy. Siekamy rozmaryn z czosnkiem razem, aby smaki się połączyły i dorzucamy do naszego wywaru z czosnkiem. Wędzony ser kroimy w paseczki. Śmietankę hartujemy zupą, tak aby się nie ścięła, a dopiero potem dodajemy do garnka z wywarem. Dokładnie mieszamy. 

Zupę podajemy w głębokim talerzu, na górę układamy pokrojony ser i grzanki. Możemy ozdobić zupę świeżymi ziołami.

Smacznego! I do zobaczenia w następnym odcinku! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button