KategorieKulinaria

Gamoń w Kuchni: Przepis na śląskie Rafaello z Krupnioka

Rafaello może kojarzyć Wam się z czymś zupełnie innym, ale przecież przepisy mają być nieprzewidywalne!

Dzisiaj robimy śląskie rafaello z krupnioka! Te kulki mocy idealnie nadają się jako przystawka przed obiadem. Z pewnością zaskoczycie tym daniem swoich Gości, choć wierzę że i tak ich zawsze zaskakujecie swoją kulinarną wyobraźnią! Do przepisu konieczne będą dobre jakościowo krupnioki.

 

Składniki: 

  • Krupnioki dobrej jakości
  • Panierka panko mała
  • Jajka
  • Maka pszenna
  • Żurawiną do mięsa
  • Chrzan

Zaczynamy! 

Krupnioka rozcinamy i wyciągamy masę ze środka. Wyciągamy do miski i dokładnie wygniatamy. Dodajemy odrobinę soli i posiekaną w kosteczkę cebulkę. Ponownie mieszamy. Z masy kulamy kuleczki. Do osobnej miski wsypujemy panierkę panko, bułkę tartą i odrobinę mąki pszennej. Do kolejnej miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Kuleczki najpierw wkładamy do panierki, obtaczamy, potem do jajka i ponownie do panierki. Tak przygotowane kulki wkładamy do lodówki.

A teraz? 

W czasie gdy nasze kuleczki się chłodzą przygotowujemy sos. Mieszamy konfiturę żurawinowa z chrzanem i dokładnie mieszamy. Jeśli wolicie podać dwa osobne dodatki, a nie mieszać je razem to nie ma problemu- postępujcie według uznania. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i gdy osiągnie temperaturę 180stopni wkładamy nasze panierowane kulki.

Kończymy i podajemy 

Gdy kulki się zazłocą, wyciągamy je z garnka na ręcznik papierowy aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na talerz wykładamy gotowy sos i na nim układamy usmażone kulki mocy z krupnioka. Danie jak zwykle dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego! Dajcie nam koniecznie znać jak smakowało Wam śląskie rafaello na wytrawnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button