Dzisiaj robimy śląskie rafaello z krupnioka! Te kulki mocy idealnie nadają się jako przystawka przed obiadem. Z pewnością zaskoczycie tym daniem swoich Gości, choć wierzę że i tak ich zawsze zaskakujecie swoją kulinarną wyobraźnią! Do przepisu konieczne będą dobre jakościowo krupnioki.
Składniki:
- Krupnioki dobrej jakości
- Panierka panko mała
- Jajka
- Maka pszenna
- Żurawiną do mięsa
- Chrzan
Zaczynamy!
Krupnioka rozcinamy i wyciągamy masę ze środka. Wyciągamy do miski i dokładnie wygniatamy. Dodajemy odrobinę soli i posiekaną w kosteczkę cebulkę. Ponownie mieszamy. Z masy kulamy kuleczki. Do osobnej miski wsypujemy panierkę panko, bułkę tartą i odrobinę mąki pszennej. Do kolejnej miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Kuleczki najpierw wkładamy do panierki, obtaczamy, potem do jajka i ponownie do panierki. Tak przygotowane kulki wkładamy do lodówki.
A teraz?
W czasie gdy nasze kuleczki się chłodzą przygotowujemy sos. Mieszamy konfiturę żurawinowa z chrzanem i dokładnie mieszamy. Jeśli wolicie podać dwa osobne dodatki, a nie mieszać je razem to nie ma problemu- postępujcie według uznania. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i gdy osiągnie temperaturę 180stopni wkładamy nasze panierowane kulki.
Kończymy i podajemy
Gdy kulki się zazłocą, wyciągamy je z garnka na ręcznik papierowy aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na talerz wykładamy gotowy sos i na nim układamy usmażone kulki mocy z krupnioka. Danie jak zwykle dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego! Dajcie nam koniecznie znać jak smakowało Wam śląskie rafaello na wytrawnie!