reklama
BiznesDzieje sięSilesia Flesz najnowsze informacje

Gliwice: Kelnerzy i barmani poszukiwani

Bieg kelnerski z talerzami, przekładanie na czas korków z półmiska na talerz oraz profesjonalne otwieranie butelek wina w jak najszybszym tempie – to konkurencje, z jakimi zmierzą się uczestnicy tegorocznego, II Biegu Kelnerów organizowanego przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach. Kelnerzy i barmani, spieszcie się – zapisy potrwają tylko do 7 czerwca.

2. edycja Biegu Kelnerskiego o tytuł najlepszego kelnera w Gliwicach wystartuje już w piątek, 14 czerwca, o godz. 10.00 z hali sportowej szkoły przy ul. Kozielskiej 1. W tym samym miejscu zlokalizowana będzie meta zawodów.

Do pokonania będą 3 konkurencje:

  • bieg kelnerskim z talerzami, polegający na jak najszybszym pokonaniu wytyczonego odcinka trasy. Trzymając w dłoniach trzy talerze, na których umieszczone zostaną korki, przy jednoczesnym utrzymaniu równowagi i zatrzymaniu korków na talerzach,
  • serwis francuski, polegający na przekładaniu odpowiednim chwytem kelnerskim korków z półmiska na talerz w określonym czasie (im większa liczba przełożonych poprawnie korków, tym lepszy wynik),
  • serwis wina, polegający na profesjonalnym otwieraniu butelek wina w jak najszybszym tempie.

Rywalizację oceniać będzie profesjonalne jury. Wyłoni ono najlepszych zawodników, którzy otrzymają nagrody.

Celem konkursu jest promowanie zawodu kelnera oraz docenienie jego pracy, podwyższenie standardów w gastronomii, propagowanie umiejętności zręcznościowych w środowisku kelnerskim, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej, a także wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.

Powiązane artykuły

Aby wziąć udział w biegu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie forms.office.com. Zgłoszenia przyjmowane będą do 7 czerwca.

Źródło: UM Gliwice

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button