reklama
Kultura i rozrywkaSilesia Flesz najnowsze informacjeZdrowie

IKEA. Klopsiki w 3d. Będą też robaki i algi. Spokojnie, na razie to eksperyment

reklama

Słynne klopsiki IKEA drukowane będą na drukarce 3D. Serio. Spokojnie, w restauracji dostaniemy tradycyjne danie. Klopsiki vege z drukarki 3D to nowa kampania rekrutacyjna. IKEA szuka nowych technologii produkcji żywności.

 

Na początek – o słynnych klopsikach z Ikei. Hot dogi z IKEA oraz klopsiki to prawdziwy hit, choć wydawałoby się, że sklep ten sprzedaje meble i dodatki. Ale zobaczcie te dane.
W IKEA Food w sklepie w Katowicach w okresie wrzesień 2019 – sierpień 2020 sprzedano m.in:
  • blisko 450 000  hot-dogów
  • ponad 60 000 hot-dogów Vega
  • blisko 3,4 mln klopsików

Teraz kultowe klopsiki biorą udział w kampanii rekrutacyjnej, która rozpoczęła się 1 lutego., O co chodzi? Kampania rekrutacyjna nazywa się „Smakuj przyszłość”. Chodzi o to, by kandydaci pomyśleli nad możliwościami odtworzenia wyglądu, tekstury i smaku klopsików (wersja vege, czyli bez mięsa) na drukarce 3D.  Bo w 2022 roku IKEA stawia na technologie i innowacje. Do tego dochodzi jeszcze troska o środowisko. Stąd pomysł, by zainteresować się nowymi technologiami produkcji żywności. Zgodnie ze zobowiązaniem, do 2025 roku w restauracjach IKEA 50 proc. dań ma być przygotowywanych na bazie roślin. – Naszą ambicją jest, by były zdrowsze, a zrównoważone odżywianie było łatwe i niedrogie – piszą przedstawiciele IKEA.

Na rozmowy kwalifikacyjne IKEA zaprasza więc ludzi z wyobraźnią. Mają przestawić swoje pomysły.

reklama

-Klopsiki zostaną podane wybranym kandydatom w ramach procesu aplikacji. Ale to eksperyment, zaprojektowany na potrzeby kampanii rekrutacyjnej. Na razie nie ma planów, by znalazły się w menu restauracji IKEA –  mówi CEO Inter IKEA Group, Pascal Pauwels.

 

Nie tylko klopsiki. Będą też robaki i algi

Dział badawczy IKEA już od dawna szuka sposobów na to, by klopsiki były bardziej przyjazne dla środowiska.  Ich projekt „Tomorrow’s Meatball” to wizja, jak klopsik IKEA mógłby wyglądać za 20 lat. Futurystyczne menu zawiera też kilka innych gastronomicznych innowacji, mających na celu złagodzenie zmian klimatycznych. Na liście znajdują się klopsiki ze sztucznie wyhodowanego mięsa, a także robaki, orzechy i algi.

O innym futurystycznym pomyśle poczytasz tu:

Monorail na Śląsku. Ludzie się śmieją, a rząd ma projekt ustawy. Będzie wiszące metro?

 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button