Jak powstaje miód i jakie ma właściwości? Odpowiadamy
Miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany ,,płynnym złotem’’. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru. Miód ma właściwości antybakteryjne i często pomaga podczas przeziębienia. Enzymy w miodzie, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów działają prozdrowotnie. Miód zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, witamina A, B czy C.
Miód według dyrektywy Unii Europejskiej 2002/110EC jest ,,naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania’’.
Każdy ma inne właściwości odżywcze czy lecznicze a powstawanie miodu różni się w zależności od jego rodzaju.
Miód można podzielić ze względu na sposób jego produkcji:
- Nektarowy: produkowany z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego.
- Spadziowy: produkowany przez pszczoły z wydzielin, które pozostawiane są na liściach czy igłach między innymi przez mszyce.
- Nektarowo-spadziowy: powstaje z nektaru oraz ze spadzi.
Miód różni się od siebie między innymi konsystencją czy kolorem. Podczas spożywania można odczuć inny smak oraz aromat.
Można wyróżnić takie rodzaje miodów jak:
Miód wielokwiatowy: łagodny i bardzo słodki.
Miód lipowy: intensywny, słodki, lekko kwaskowaty, a czasami nawet gorzki.
Miód akacjowy: wyraźnie słodki smak, delikatny i ma jasną barwę.
Miód gryczany: ciemna barwa, smak lekko korzenny, mniej słodki w porównaniu na przykład do miodu wielokwiatowego.
Miód wrzosowy: ciemna barwa, lekko gorzki smak – cierpki, delikatny zapach.
Miód lawendowy: intensywny aromat kwiatów lawendy, dość słodki smak, jednak można wyczuć nutę gorzkiego posmaku.
Miód malinowy: owocowy aromat, delikatny słodki smak.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej: delikatny zapach, smak lekko żywiczny, mniej słodki niż miody nektarowe.
Miód ze spadzi liściastej: słodszy niż poprzednik, delikatnie wyczuwalny korzenny posmak.
Produkt ten świetnie sprawdza się również jako kosmetyk – odżywia, nawilża skórę, łagodzi podrażnienia oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Miód jest wykorzystywany także podczas masażu. Masaż miodem odżywi skórę oraz dostarczy niesamowitego relaksu. W sklepach można zakupić maseczki na twarz, które powstały na bazie miodu i świetnie wpłyną na wygląd cery. Maseczkę z miodu można również zrobić samemu w domu, jednak należy wziąć pod uwagę, że będzie ona miała o wiele bardziej klejącą konsystencję. Miód świetnie sprawdzi się na suchą skórę lub spierzchnięte usta. Produkt ten posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może prowadzić do zmniejszenia się blizn. – wyjaśnia Aleksandra Skrzyńska z serwisu Prezentmarzeń.
Miód ma również właściwości lecznicze, które czasami mogą nam pomóc lepiej, niż niejeden antybiotyk.
- Działa bakteriobójczo.
- Pomaga złagodzić biegunki.
- Sprawdzi się, jako lek na wrzody żołądka.
- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Podczas leczenia chorób wątroby może pomóc w złagodzeniu bólu.
- Ukaja nerwy i pomaga w lepszym zasypianiu.
- Pobudza pracę mózgu.
- Wpływa pozytywnie na powstrzymanie miażdżycy.
Miód posiada w sobie takie składniki, jak między innymi inhibina oraz lizozym, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co świetnie wpływa na przeziębiony organizm. Miód wykazuje również działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Przeziębienie to zazwyczaj duszności, kaszel, katar, a miód właśnie, przyczynia się do zmniejszenia tych objawów. Regularne przyswajanie miodu przyczynia się również do zwiększenie produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny. Dzięki czemu organizm będzie przygotowany do walki z chorobą.
Źródło: Materiały Prasowe