reklama
REKLAMA
Kategorie

Kto ma ochotę pożeglować? Już można! Kanał Gliwicki otwarty

reklama

Po zimowej przerwie na wodach kanału pojawią się jednostki pasażerskie i barki transportowe. Śluzowanie odbywa się w dni robocze w godz. od 6.00 do 22.00. Natomiast od 30 kwietnia aż do końca października przeprawa barek transportowych oraz mniejszych, turystycznych statków i łodzi, możliwa 7 dni w tygodniu między godz. 6.00 i 22.00.

 

Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach dwa lata temu ukończył modernizację śluz Rudziniec i Kłodnica, w tym roku oddana do użytku zostanie śluza Dzierżno. Prace modernizacyjne będą zaś kontynuowane na ostatniej śluzie Kanału, w gliwickich Łabędach.

reklama

 

Roboty o podobnym zakresie rozpoczną się z kolei na obiektach w Kędzierzynie-Koźlu – śluzach Nowa Wieś i Sławięcice. Wszystko za sprawą realizacji II etapu projektu pn. ″Modernizacja śluz odrzańskich na Kanale Gliwickim, na odcinku w zarządzie RZGW Gliwice – przystosowanie do III klasy drogi wodnej – Etap II″. Całość prac, współfinansowanych przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020, będzie jednak prowadzona w taki sposób, by nie utrudniać żeglugi. Wartość inwestycji to ponad 110 mln zł.

 

W tym sezonie nawigacyjnym mieszkańcy regionu i korzystający z drogi wodnej będą mieli rzadką okazję, by zobaczyć śluzy zwykle dostępne tylko od strony wody, również z lądu. Za sprawą wydarzeń, które przygotowuje RZGW w Gliwicach już w maju otwarta dla zwiedzających zostanie śluza Rudziniec. Wspólnie z obsługą obiektu będzie można przyjrzeć się z bliska maszynerii, która wprawia w ruch potężne wrota, poznać zasady działania urządzeń hydrotechnicznych, zaznajomić się z barwną historią Kanału Gliwickiego i znaczeniem środków unijnych dla zachowania sprawności tej infrastruktury a także wybrać się w rejs statkiem po Kanale Gliwickim.

 

 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button