reklama
KulinariaSilesia Flesz najnowsze informacjeZdrowie

Mączka z owadów zastąpi mięso? Doktor UŚ odpowiada

W ostatnim czasie wiele emocji wywołało rozporządzenie wykonawcze Unii Europejskiej, która dopuściła jako dodatek do żywności mąkę ze świerszcza domowego. W mediach i internecie zawrzało, a na różnych stronach można było przeczytać, że jest to krok ograniczający wolność człowieka oraz igranie z ludzkim zdrowiem.

 

Mąkę z owadów od teraz będzie można znaleźć w chlebie, herbatnikach, makaronie, ciastkach czy innych przetworzonych produktach. Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego wyjaśnia, czy faktycznie jest się czego obawiać.

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, jeden gatunek owada, jakim jest świerszcz domowy (Acheta domestica), a konkretnie produkty pochodzące z jego przetworzenia (mąka), mogą stać się składnikami produktów spożywczych dystrybuowanych na obszarze Unii Europejskiej. W tym konkretnym wypadku mamy do czynienia z owadem o tzw. przeobrażeniu niezupełnym (hemimetabolia), co oznacza, iż po uwolnieniu się z jaja postać młodociana jest podobna do owada dorosłego (nie posiada skrzydeł i rozwiniętego układu rozrodczego) i nazywana jest nimfą. Larwa to określenie, które stosuje się w odniesieniu do wczesnych stadiów rozwojowych owadów o przeobrażeniu zupełnym (holometabolia), gdzie to właśnie stadium jest zupełnie niepodobne do owada dorosłego (imago), np. muchówki czy chrząszcze. Niewątpliwie najbardziej ekonomiczne jest przygotowanie produktu z owadów dojrzałych, których rozmiary, jak również masa ciała, są największe, jednak co za tym idzie mają najsilniej zesklerotyzowane ciało (posiadają najwięcej chityny). Wybór gatunku nie był zapewne przypadkowy, zadecydowały względy praktyczne (łatwość hodowli) i ekonomiczne (wysoka rozrodczość oraz niskie koszty „produkcji”) – mówi Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

reklama

Czy przed wprowadzeniem nowego rozporządzenia UE nie było na rynku produktów zawierających przetworzone owady?

Oczywiście, że były, jednak dotychczas stanowiły wysokobiałkowe dodatki do pasz karmowych przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych oraz barwniki spożywcze (koszenila) – informuje Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

Czy owady, z których pozyskuje się mączkę, mogą być nosicielami niebezpiecznych, a nawet śmiertelnych dla człowieka patogenów?

Można spotkać się z tego typu opiniami i nie można zaprzeczyć, że owady bywają źródłem patogenów, jednak opinie te odnoszą się do populacji występujących w naturalnych ekosystemach. W przypadku owadów hodowanych w celach spożywczych mamy do czynienia ze zwierzętami, których sam proces hodowli prowadzony jest zgodnie z wszystkimi wymogami sanitarnymi, dokładnie tak jak ma to miejsce w przypadku innych zwierząt. Można więc być spokojnym o jakość oraz bezpieczeństwo otrzymanego produktu końcowego, który w całym procesie przetwarzania podlega dodatkowo obróbce termicznej – mówi Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

Mączka z owadów ma być alternatywą dla mięsa i w końcu doprowadzi do całkowitego zakazu jego spożywania. Czy faktycznie miłośnicy mięsa mają się czego obawiać?

Mączka z owadów może okazać się alternatywą dla mięsa, ze względu na bardzo dużą zawartość białka, ale moim zdaniem jest nieprawdopodobne, aby doprowadziła do całkowitego zakazu jego spożywania – miłośnicy mięsa mogą spać spokojnie. Osoby, które dbają o jakość swoich posiłków oraz sprawdzają skład kupowanych przez siebie produktów, nadal będą to robić. Pamiętajmy, że zgodnie z prawem każdy producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu szczegółowy skład produktu, a prawem konsumenta jest wybrać ten produkt, który spełnia jego wymagania dotyczące spożywanych składników – mówi Dr hab. Dominik Chłond, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

Źródło: Uniwersytet Śląski

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button