Masz cukrzycę? Przejdź na dietę… CZEKOLADOWĄ!
Czekolada jako stały składnik diety dzieci chorych na cukrzycę? To możliwe! W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach przełamywane są kolejne schematy w opiece nad pacjentami diabetologicznymi.
Prędzej wytypowalibyśmy szóstkę w totka, niż przewidzieli to, co stało się w 2018 roku! Zobaczcie nasz subiektywny przegląd newsów
TOP 5 SILESIA FLESZ: PODSUMOWANIE 2018 ROKU
– Nie ma medycznych przeciwwskazań, by osoby z cukrzycą zjadały codziennie niewielką porcję prawdziwej czekolady – informuje prof. Przemysława Jarosz-Chobot, kierująca Oddziałem Diabetologii Dziecięcej w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Przełomowe dowody naukowe w tej sprawie zostały zaprezentowane w USA w czerwcu zeszłego roku, podczas światowego zjazdu diabetologów.
– Zgodnie z nimi osoby z rozpoznaną cukrzycą, zarówno dorośli jak i dzieci, mogą bez szkody dla swojego zdrowia jeść czekoladę o zawartości kakao pow. 77 proc. Oczywiście czekolada ta musi być odpowiednio wkomponowana w dietę. Ze względu na wysoką kaloryczność powinna być spożywana z umiarem. W odpowiedniej ilości jest jednak produktem bezpiecznym dla osób z cukrzycą – podkreśla prof. Przemysława Jarosz-Chobot.
„Czekoladowa dieta” w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka już obowiązuje. Wraz z obiadem lub podwieczorkiem pacjenci Oddziału Diabetologii Dziecięcej dostają nawet do 4 kostek czekolady o odpowiednio wysokiej zawartości kakao. Dzieci mają do wyboru zarówno czekoladę z orzechami, jak i bez. Czekoladowe dodatki cieszą się wielkim powodzeniem.
– Taka zmiana w jadłospisie jest dla dzieci chorych na cukrzycę i ich rodzin niezwykle istotna – uważa Magdalena Kuźnik, psycholog w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka. – Informacja o zachorowaniu na cukrzycę oznacza rewolucję w dotychczasowym życiu. To duże wyzwanie dla rodziców i dzieci. Choroba oznacza wiele zmian, również w zakresie żywienia. Dlatego wiadomość, że w codziennym żywieniu dzieci będą mogły sobie pozwolić na czekoladę, jest dla nich bardzo istotna. To taka słodka rezerwa, z której zawsze mogą skorzystać.
Specjaliści od dawna podkreślają korzystny wpływ prawdziwej czekolady na zdrowie.
– Czekolada o dużej zawartości kakao jest bogatym źródłem magnezu, w 100 g jest aż 165 mg tego cennego mikroskładnika. Czekolada poprawia samopoczucie, pomaga w koncentracji, dodaje energii do nauki i pracy. Flawonoidy zawarte w czekoladzie hamują proces utleniania „złego” cholesterolu, co wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny – mówi Irena Mankiewicz-Żurawska, dietetyk w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.
Wprowadzenie czekolady do diety to kolejny element realizowanego w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach holistycznego podejścia do pacjentów diabetologicznych.
– Zawiera ono w sobie zarówno przekazanie pełnego zakresu wiedzy na temat cukrzycy, prowadzenia samokontroli, naukę obsługi sprzętu diabetologicznego, a także pomoc w komponowaniu właściwej diety. Edukacja i reedukacja na naszym oddziale jest prowadzona w sposób ciągły, zarówno w grupach pacjentów i ich opiekunów, jak i indywidualnie – wyjaśnia prof. Przemysława Jarosz-Chobot.
Źródło: GCZD w Chorzowie