Pizza z kapustą i golonką. Tak, na Śląsku są takie rzeczy
17 stycznia – Dzień Pizzy. A u nas – nowe spojrzenie na pizzę, czyli robimy włoski placek w polskim stylu! Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką… Tego przepisu nie możesz nie spróbować!
17 stycznia świętuje się Dzień Pizzy we Włoszech. Sos pomidorowy, mozarella? Nuda. Przychodzimy do Was z przepisem na zupełnie odjechaną pizzę. Pizza z kapustą zasmażaną i golonką! W jednym z odcinków kulinarnych przygód w nieistniejącym już programie „U Bacy na Cacy” Artur „Baca” Bacowski razem z Dominikiem Gąską – szefem kuchni Oberża „Czarny Groń” – przygotował wyjątkową, sezonową pizzę „Wypasiony Baca.
„Wypasiony Baca”, czyli pizza z kapustą i golonką
Składniki
- – golonka
- – 300 g ziemniaków
- – 2 łyżki chrzanu
- – łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- – 200 ml słodkiej śmietany
- – bundz wędzony
- – oscypek wędzony
- – mała czerwona cebula
- – sól, pieprz
Marynata do golonki
Składniki
- – 2 łyżki oleju
- – 2 łyżki musztardy
- – ½ łyżeczki papryki ostrej
- – 2 łyżeczki papryki słodkiej
- – 2 łyżki miodu
- – pół szklanki ciepłej wody
- – sól, pieprz
Pizza z golonką. Przygotowanie
Na samym początku przygotuj ciasto na pizzę według ulubionego przepisu.
Ciasto na pizzę, którą przygotowaliśmy w programie, jest pilnie strzeżoną recepturą Oberży „Czarny Groń”.
Przygotuj marynatę do golonki poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Następnie golonkę zamarynuj i pozostaw na 48 godzin. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 2 godziny.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przełóż do wysokiego naczynia i dodaj chrzan, łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, odrobinę soli oraz słodką śmietanę. Później całość zblenduj na jednolitą masę.
Następnie mięso z golonki oddziel od kości i pokrój na drobno. Bundz oraz oscypek również pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój w piórka cebulę czerwoną.
Ciasto na pizzę rozłóż na blacie oprószonym mąką. Następnie na cieście rozsmaruj cienką warstwę sosu chrzanowo-ziemniaczanego i ułóż na nim równomiernie wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Pizzę należy piec do momentu jej zarumienienia się – w zależności od piekarnika i ciasta będzie to około 10 minut, jednak najlepiej obserwować pizzę podczas pieczenia, by jej nie przypalić!
(Marlena Borczyk)