Kilogram faworków kosztuje 140 zł. Zanim kupicie w cukierni, może warto usmażyć samodzielnie? Oto przepis na chrust, czyli chruściki – śląskie faworki.
Po pierwsze – naprawdę na koniec karnawału 2023 ceny faworków sięgają 140 zł za kilogram. Po drugie, na Górnym Śląsku jada się chrust. Albo chruścik lub chrustek. Skąd ta nazwa? Otóż, jak podaje Śląska Organizacja Turystyczna na stronie Śląskie Smaki, w„faworki” został zapożyczony z języka francuskiego. „Faveur”, a oznacza wąską wstążeczkę, tasiemkę. Faworki to cienkie, kruche ciastka w kształcie pasków (wstążek) przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone w tłuszczu.
Ale na Śląsku w Nowy Rok popularny był zwyczaj przyjmowania w domach gości z życzeniami pomyślności. Na stołach zaś królował chrustek. „Pogodny charakter Ślązaków znajdował swoje ujście w tańcach, kuligach, kolędowaniu i wielu zabawach. Panny zamierzające wyjść za mąż wraz z innymi gospodyniami przygotowywały zatem wypieki i napoje. Zbierająca się na zabawach młodzież częstowana była głownie „kreplami”, czyli pączkami, „chrustkiem”, czyli chruścikami” (Elżbieta Łabońska, „Śląska kucharka doskonała”, 1989 r.).” – cytuje ŚOT.
Chrust (faworki) ze spirytusem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 250 ml kwaśnej śmietany .
Wyrobić, dobrze wybić wałkiem. Smażyć na smalcu .
Przepis na szybkie faworki
Faworki pieczone w piekarniku
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru (może być jogurt naturalny)
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła (może być margaryna)
- 1 łyżeczka sody
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania faworków
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sodę i mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Następnie ciasto wyłożyć na blat i wyrobić przez około 2-3 minut.
Zbity chrust – przepis z bloga Marzeny Markowicz
Składniki:
- 30 dkg mąki tortowej
- 5 żółtek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Wlać spirytus lub wódkę, dzięki czemu chrust będzie pulchniejszy i wchłonie mniej tłuszczu podczas smażenia. Dokładnie wymieszać składniki nożem i wyrobić dość szybko. Ciasto powinno być ścisłe, jak na makaron. Odłożyć na 15 minut – ale nie do lodówki.
15 minut ubijać i ugniatać na stolnicy. Służy to wtłoczeniu w nie dużej ilości powietrza, dzięki czemu faworki będą kruche. Ciasto powinno być wręcz przezroczyste. Wycinać paski o szerokości 3 cm i długości 8-12 cm. W środku każdego zrobić 2-3 centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu.