Przepis na świąteczną zupę grzybową
Według dawnych wierzeń dary lasu mają szczególną moc, dlatego też w wielu domach rozpoczyna się wieczerze wigilijną właśnie od zupy grzybowej. Nasi przodkowie szczególnie cenili grzyby i kojarzyli z witalnością i zdrowiem. Poniżej przepis na zupę grzybową.
Przedstawiamy Wam nasz przepis na udaną, świąteczną zupę grzybową.
Przepis na świąteczną zupę grzybową. Składniki
- 1 duża marchew
- 1/2 selera korzeń
- 2 małe cebule
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
- 300 gram dowolnych grzybów (świeżych)
- 1 łyżka śmietany
- majeranek suszony
- sól i pieprz
- oliwa lub masło do smażenia
Moczka i makówki. Przepis TVS
Przygotowanie
Grzyby należy oczyść i drobno pokroić. Marchew, seler i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli należy dodać grzyby, pokrojone warzywa i podlać bulionem. Kolejno dodać starty czosnek i gotować około 25 min.
Na koniec należy dodać łyżkę śmietany, sól i pieprz, a także majeranek do smaku. Zupę można zblendować – wówczas uzyskamy krem grzybowy.
Wiecie, jak przygotować świąteczny rosół z ryby? Podpowiadamy
Dawne tradycje. Zupa grzybowa wśród 12 potraw
Starano się, aby na stole pojawiło się 12 potraw upamiętniających 12 Apostołów. Nie w każdym domu panował aż taki dobrobyt, ale z pewnością na przykrytym obrusem stole nie brakowało zupy rybnej i grzybowej (obyczaj wigilijnego barszczu przywędrował do nas później, ze Wschodu). Jedzono też siemieniotkę z kaszą (zupa z siemienia konopnego z pogańskimi krupami), moczkę (bakaliowa potrawa z suszonych śliwek i piernika), makówki (makowo-miodowo-bakaliowa potrawa warstwowo przekładana bułkami) i tzw. peczkę, czyli kompot z suszu owocowego. Na stole miała być też sól, chleb, ziemniaki, groch, fasola, kasza, śledzie, kapusta z grzybami, orzechy, jabłka. Jedzenia miało być tyle, by przez święta już nie gotować, tylko odgrzewać przygotowane dania.