reklama
DomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Przepis na świąteczną zupę grzybową

reklama

Według dawnych wierzeń dary lasu mają szczególną moc, dlatego też w wielu domach rozpoczyna się wieczerze wigilijną właśnie od zupy grzybowej. Nasi przodkowie szczególnie cenili grzyby i kojarzyli z witalnością i zdrowiem. Poniżej przepis na zupę grzybową.

 

 

Przedstawiamy Wam nasz przepis na udaną, świąteczną zupę grzybową.

reklama

 Przepis na świąteczną zupę grzybową. Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1/2 selera korzeń 
  • 2 małe cebule
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • 300 gram dowolnych grzybów (świeżych)
  • 1 łyżka śmietany
  • majeranek suszony 
  • sól i pieprz 
  • oliwa lub masło do smażenia 

Moczka i makówki. Przepis TVS

Moczka i makówki. Przepis

Przygotowanie 

Grzyby należy oczyść i drobno pokroić. Marchew, seler i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli należy dodać grzyby, pokrojone warzywa i podlać bulionem. Kolejno dodać starty czosnek i gotować około 25 min. 

Na koniec należy dodać łyżkę śmietany, sól i pieprz, a także majeranek do smaku. Zupę można zblendować – wówczas uzyskamy krem grzybowy. 

Wiecie, jak przygotować świąteczny rosół z ryby? Podpowiadamy

Rosół z ryby na święta. Przepis

Dawne tradycje. Zupa grzybowa wśród 12 potraw

Starano się, aby na stole pojawiło się 12 potraw upamiętniających 12 Apostołów. Nie w każdym domu panował aż taki dobrobyt, ale z pewnością na przykrytym obrusem stole nie brakowało zupy rybnej i grzybowej (obyczaj wigilijnego barszczu przywędrował do nas później, ze Wschodu). Jedzono też siemieniotkę z kaszą (zupa z siemienia konopnego z pogańskimi krupami), moczkę (bakaliowa potrawa z suszonych śliwek i piernika), makówki (makowo-miodowo-bakaliowa potrawa warstwowo przekładana bułkami) i tzw. peczkę, czyli kompot z suszu owocowego. Na stole miała być też sól, chleb, ziemniaki, groch, fasola, kasza, śledzie, kapusta z grzybami, orzechy, jabłka. Jedzenia miało być tyle, by przez święta już nie gotować, tylko odgrzewać przygotowane dania. 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button