Salmonella w mięsie z indyka! GIS wydał specjalny KOMUNIKAT
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w jednej partii mięsa z indyka na kotlety. Produktu nie należy spożywać, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Sprawdźcie HITY i NOWOŚCI w jesiennej ramówce TVS!
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.
Zakład Animex Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.
Źródło: GIS
Umowa społeczna ws. górnictwa ma zostać opracowana do końca grudnia [WIDEO]
Nauczanie zdalne w dziewięciu szkołach w regionie, m.in. Gliwicach, Rybniku i Żywcu