Salmonella w sezamie! GiS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego HELIO.
Silesia Flesz w TVS od poniedziałku do piątku: 16.00, 17.45, 20.00 i 23.00
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.
Komunikat przekazany przez firmę Helio S.A.:
Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Pogoria III oficjalnie otwarta. Sezon na kultowym kąpielisku właśnie ruszył [WIDEO]
Ogromny mural w Siemianowicach Śląskich gotowy. Takiego na Śląsku jeszcze nie było! [WIDEO]
Polski Ład zaorze polskie samorządy? „Może być tak, że zabraknie na remont chodnika” [WIDEO]