Kategorie

Salmonella w sezamie! GiS wydał ostrzeżenie publiczne

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego HELIO.

Silesia Flesz w TVS od poniedziałku do piątku: 16.00, 17.45, 20.00 i 23.00

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

Szczegóły dotyczące produktu:

Powiązane artykuły

Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g

Numer partii: 65112

Data minimalnej trwałości: 09.2022

Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Kraj pochodzenia – Nigeria

Komunikat przekazany przez firmę Helio S.A.:

Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Pogoria III oficjalnie otwarta. Sezon na kultowym kąpielisku właśnie ruszył [WIDEO]

Ogromny mural w Siemianowicach Śląskich gotowy. Takiego na Śląsku jeszcze nie było! [WIDEO]

Polski Ład zaorze polskie samorządy? „Może być tak, że zabraknie na remont chodnika” [WIDEO]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button