Sanepid OSTRZEGA: nie jedz jedzenia z pleśnią! Toksyny są wszędzie nawet po odkrojeniu
Czasami zadajemy sobie pytanie: co zrobić, kiedy na produkcie spożywczym pojawiła się mała plamka pleśni? Czy wystarczy odkroić uszkodzoną część? Odpowiedź brzmi: NIE!
Prowadzący siedzi w baranie. Gość niespodzianka! TOP 5 Silesia Flesz
Nie należy odkrajać spleśniałych części warzyw czy owoców, pieczywa etc. Wyrzucajmy je w całości – apeluje sanepid. Nie należy także usuwać łyżeczką ze słoika z dżemem widocznej kołderki z pleśni. Reszta produktu, choć niezauważalnie dla ludzkiego oka, również jest już zaatakowana pleśnią.
Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia, mogą negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy, wątrobę, wpłynąć na pojawienie się alergii czy wysypki .
Kiedy pojawia się kożuch, jest już za późno. To znak, że reszta produktu, choć nie jesteśmy w stanie tego dostrzec, również jest już zaatakowana pleśnią. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą wywołać alergię lub wysypkę, a także negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy i wątrobę.
Takie ostrzeżenia powinny być częściej! Ostatnio mój mąż przez przypadek ukroił pomidora na kanapkę, który już pleśniał. Wariat zjadł to. Nie dość, że w łazience muszle tak pobudził to w efekcie skończyło się na wizycie u lekarza w pietrzykowicach. Także wiecie – jak to czyta niech uważa!