reklama
Zdrowie

Sanepid OSTRZEGA: nie jedz jedzenia z pleśnią! Toksyny są wszędzie nawet po odkrojeniu

reklama

Czasami zadajemy sobie pytanie: co zrobić, kiedy na produkcie spożywczym pojawiła się mała plamka pleśni? Czy wystarczy odkroić uszkodzoną część? Odpowiedź brzmi: NIE!

Prowadzący siedzi w baranie. Gość niespodzianka! TOP 5 Silesia Flesz

Nie należy odkrajać spleśniałych części warzyw czy owoców, pieczywa etc. Wyrzucajmy je w całości – apeluje sanepid.  Nie należy także usuwać łyżeczką ze słoika z dżemem widocznej kołderki z pleśni. Reszta produktu, choć niezauważalnie dla ludzkiego oka, również jest już zaatakowana pleśnią.

Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia, mogą negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy, wątrobę, wpłynąć na pojawienie się alergii czy wysypki .

reklama

Kiedy pojawia się kożuch, jest już za późno. To znak, że reszta produktu, choć nie jesteśmy w stanie tego dostrzec, również jest już zaatakowana pleśnią. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą wywołać alergię lub wysypkę, a także negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy i wątrobę.

reklama

Jeden komentarz

  1. Takie ostrzeżenia powinny być częściej! Ostatnio mój mąż przez przypadek ukroił pomidora na kanapkę, który już pleśniał. Wariat zjadł to. Nie dość, że w łazience muszle tak pobudził to w efekcie skończyło się na wizycie u lekarza w pietrzykowicach. Także wiecie – jak to czyta niech uważa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button