Kategorie

SUPERFOODS, czyli jedzenie o niezwykłych wartościach odżywczych

Mianem „superfoods” określa się jedzenie bogate w składniki odżywcze, mające bardzo dobry wpływ na zdrowie. Produkty superfoods są coraz popularniejsze, a Polacy chętnie włączają je w swój jadłospis. Poznaj najpopularniejsze produkty superfoods.

 

Superfoods to żywność nieprzetworzona pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze pochodzące z witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Produktom typu superfoods przypisuje się silne działanie antyoksydacyjne, które gwarantuje organizmowi ochronę przed wieloma chorobami – m.in. nowotworami, chorobami serca, osteoporozą czy miażdżycą. Mają działać przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie oraz wydłużać długość życia.

 

Superfoods – superżywność

Nie istnieje jedna lista superfoods, która zawiera wszystkie produkty z tej kategorii. Do tego typu produktów możemy zaliczyć zarówno polski czosnek, jak i egzotyczne jagody goji czy quinoa. Superżywność można sklasyfikować zarówno pod względem pochodzenia, jak i właściwości. Do produktów superfoods zaliczamy taką żywność, która ma udokumentowany wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm i zdrowie.

Superżywność może być spożywana samodzielnie lub jako dodatek do większego posiłku. Poniżej wymieniamy najciekawsze, naszym zdaniem, propozycje superfoods występujące naturalnie w Polsce.

 

Dynia na kilka sposobów (fot. unsplash.com)
Dynia na kilka sposobów (fot. unsplash.com)

Dynia

Idealny przedstawiciel superfoods zwłaszcza w okresie jesienny, gdy panuje dyniowy sezon. To pomarańczowe warzywo może poszczycić się pełną gamą witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu, dynia działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Zawarty w dyni cynk i wit. C wspomagają pracę układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w deszczowym okresie jesienno-zimowym.

 CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Dynia na kilka sposobów! Co zrobić z dyni? Właściwości i zastosowanie

Żurawina

To wciąż niedoceniany w Polsce owoc. Nie wiadomo dlaczego, gdyż jest prawdziwą bombą witamin! Zawiera wit. C, wit. B1 i B2 oraz wapń, miedź, jod i fosfor. Regularne spożywanie żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych (ze względu na zawarte w niej cytryniany), zapobiega i pomaga w walce z chorobami nerek i pęcherza moczowego. Ponadto ma silne działanie antybakteryjne, a jako silny przeciwutleniacz – zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia.

Superfoods (fot. unsplash.com)
Superfoods (fot. unsplash.com)

Czarna porzeczka

Ciemnoczerwony kolor tego owocu to zasługa antycyjanów, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki nim czarna porzeczka zapobiega rozwojowi nowotworów, chorób serca, otyłości czy cukrzycy. Podobnie, jak żurawina, porzeczka to przeciwutleniacz, który walczy z wolnymi rodnikami i przeciwdziała szybkiemu starzeniu się skóry!

Jarmuż

Jarmuż należy do rodziny kapustnych. Dzięki zawartości sulforafanu oraz chlorofilu działa przecinowotworowo. Ponadto zawarty w nim błonnik wspiera układ pokarmowy, perystaltykę jelit i hamuje wrzody. Witamina C, której bogatym źródłem jest jarmuż, wspomaga układ odpornościowy. Jarmużu nie powinno się poddawać obróbce termicznej – traci wtedy sporo swoich drogocennych właściwości.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Niedobór żelaza – jakie są objawy i skutki? Źródła żelaza w diecie

Natka pietruszki

Ta niepozorna zielenina ma więcej witaminy C, niż cytryna! Mało tego, jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych (wapń, potas, miedź, mangan, cynk, fosfor, magnez). Natka pietruszki wspaniale wspomaga układ odpornościowy, działa moczopędnie (likwiduje obrzęki i przeciwdziała chorobom nerek), zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Dzięki dużej zawartości żelaza polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość (anemię). Ponadto ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

 

Superfoods (fot. unsplash.com)
Superfoods (fot. unsplash.com)

Karczoch

To mało popularne, niepozorne warzywo nie tylko pięknie wygląda i smakuje doskonale, ale jest bogate w cenne składniki odżywcze! Zawiera m.in. witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, żelazo, potas, wapń i magnez. Jest bogatym źródłem błonnika oraz inuliny, wykazującej podobne właściwości, co błonnik. Dzięki temu karczochy świetnie wpływają na wątrobę (działając profilaktycznie w przypadku miażdżycy) oraz wspomagają układ trawienny i usuwają z organizmu niepotrzebne metabolity.

Siemię lniane

Wokół właściwości siemienia lnianego – podobnie, jak wokół jagód goji czy acai – stworzyły się już niemal legendy. Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, błonnika, lignany i witamin. Stosowane jest, jako środek o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Działa zbawiennie na stan włosów, skóry i paznokci, ponadto zmniejsza cholesterol i zapobiega powstawaniu i rozwojowi komórek rakowych.

Podstawą zdrowego organizmu i długiego życia jest zbilansowana, zróżnicowana dieta. Pamiętaj, że – choć mają świetnie właściwości – produkty superfoods spełnią swoją rolę dopiero, gdy reszta twojego menu będzie zgodna z zasadami zdrowego odżywiania.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Nie daj się przeziębieniu! Wzmocnij odporność dzięki tym produktom

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button