REKLAMA
Silesia Flesz najnowsze informacjeTVS VIDEO

Tłusty czwartek. Brzuchy pełne? WIDEO

Pączki i faworki albo kreple i chrust. Dzisiaj tego typu przysmakiem nikt, mamy nadzieję, nie pogardził.

 

 

-Zaczynamy od dwóch, a zobaczymy co dzień przyniesie – mówią Celestyna i Roman, mieszkańcy Katowic.

-Z cztery może, ale to nie jest nic zaplanowane, także zobaczymy, jak żołądek na to pozwoli – mówi Beata,
mieszkanka Katowic.

-Domowe mam, w domu swoje. Takie malutkie. Najlepsze, jakie są – mówią Malwina i Zosia, mieszkanki Katowic.

O Tłustym Czwartku opowiadały dziś członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Czuchowa, które zorganizowały warsztaty robienia pączków dla przedszkolaków. Najmłodsi pod okiem gospodyń uczyły się przygotowywać ciasto, a także smażyć i dekorować kreple. Gospodynie zdradziły też tajemnice swoich wyrobów.

Wszystko zależy od wyrabiania ciasta, czasami trzeba tego mleka, czasami trochę mniej. Wszystko to zależy, jak to ciasto się napowietrza. Ciasto nie powinno być za gęste, nie powinno być za rzadkie, takie, żeby te kreple, jak to się po śląsku godo, ukulać, usmażyć, a potem nadzioć – mówi Gabriela Gizdoń, przewodnicząca Stowarzyszenia Koła Gospody Wiejskich z Czuchowa.

Ci, którzy nawet w Tłusty Czwartek myślą o zgrabnej sylwetce, mogą wybrać pączki w wersji fit.

-Nasze pączki robimy bez mąki pszennej, bez cukru. Aktualne pączki, które zrobiliśmy w tym roku, to zrobiliśmy jeden wariant z mąką kukurydzianą i mąką ryżową. Drugi wariant jest dla osób, które mają dietę niskowęglowodanową, tak zwana keto i dla nich zrobiliśmy z serka i mąki kokosowej – mówi Dawid Trzątkowski, restauracja PLACEK.

Do cukrowego szaleństwa dołączyła też Telewizja TVS, która rozdawała dziś pączki mieszkańcom
śląskich miast. Odwiedziliśmy dziś między innymi Katowice, Chorzów, Zabrze, Ustroń i Jastrzębie Zdrój.

Tłusty czwartek 2023/Silesia Flesz TVS

 

Tomasz Koryciorz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button