Typy mąki: jakie typy mąki wybierać do poszczególnych potraw?
Każdy rodzaj mąki ma inny smak i właściwości. Chociaż możemy wybierać spośród wielu jej typów i rodzajów, nie zawsze wiemy, który warto zastosować do danej potrawy. Która z nich jest najlepsza i jak odczytywać jej oznaczenia?
Najwięcej cennych substancji mineralnych jest w mące brązowej, ponieważ pochodzi z niskiego przemiału i jest w niej więcej otrębów. Im niższe typy mąki, tym jest ona lepsza do delikatnych wypieków.
Mąka pszenna
To jedna z najbardziej popularnych mąk, uzyskiwana z pszenicy.
Typy mąki pszennej:
- Typ 450 – doskonała do wypieku ciast biszkoptowych i tortów.
- Typ 500 mąka wrocławska – idealna do wypieku kruchych ciast, pierników oraz naleśników.
- Typ 500 mąka poznańska – stosuje się ją do wyrobu domowych makaronów.
- Typ 500 mąka krupczatka – najczęściej używa się jej do wypieku babek oraz ciasta do pierogów.
- Typ 550 – wybierana do wypieku ciast drożdżowych oraz smażonych, takich jak racuchy czy pączki.
- Typ 3000 – to mąka z pełnego przemiału, z której zazwyczaj piecze się chleby na zakwasie. Można z niej także przyrządzić ciasto na pizzę oraz razowy makaron.
Mąka ziemniaczana
Mąka ziemniaczana powstaje w wyniku wydzielenia z ziemniaków skrobi. Wykorzystywana jest do przygotowywania kisielów, klusek, ciast oraz sosów.
Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera gluten. Znana z kuchni meksykańskiej, stosowana do wyrobu tortilli czy taco. Sprawdzi się również do wypieku ciasteczek oraz zagęszczania sosów.
Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa stabilizuje ona poziom cukru we krwi, dlatego też zaleca się jej używanie diabetykom. To zdrowszy odpowiednik klasycznej mąki pszennej, który używać można do pieczenia ciast, robienia naleśników, a także makaronu czy pierogów. Świetnie sprawdza się również do wypieku domowego chleba.
Mąka ryżowa
Mąka ryżowa bogata jest w błonnik, sole mineralne, a także witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Co ciekawe – można przygotować ją samemu w domu. Wystarczy blenderem zmielić ryż. To popularny zamiennik mąki pszennej – świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania pierogów, placków czy też zagęszczania zup oraz sosów.
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzecha kokosowego. Wykorzystywana jest to pieczenia ciast, babeczek lub przyrządzania omletów i naleśników.
Mąki orzechowe
Mąka orzechowa bogata jest w wysokiej jakości białka, węglowodany oraz kwasy tłuszczowe i minerały. Idealnie sprawdzą się jako dodatek przy słodkich wypiekach czy zagęszczaniu deserów.
Jaki typy mąki wybierać?
Mąki z pełnego ziarna mają większą wartość odżywczą niż biała mąka czy produkty z niej wykonane. Są jednak ciężej strawne. Jeśli jesteśmy zmuszeni do stosowania lekkostrawnej diety, warto wybierać produkty z mąk oczyszczonych. Dlaczego? Do produkcji jasnej, oczyszczonej mąki używa się jedynie bielma ziarna. Z kolei w pełnoziarnistych mąkach wykorzystuje się całe ziarno: bielmo wraz z okrywą bogatą w błonnik oraz z zarodkiem o wysokiej zawartości składników mineralnych.