REKLAMA
KategorieSilesia Flesz najnowsze informacje

W Brennej zaczął się redyk, czyli czas, kiedy owce wychodzą na hale [WIDEO]

Można było spróbować potraw tradycyjnej góralskiej kuchni, takich jak gulasz, kołocze, oscypek czy kwaśnica, a także pobawić się przy góralskiej muzyce  

W Brennej zaczął się wczoraj redyk, czyli czas, kiedy owce wychodzą na hale. Zazwyczaj odbywa się on przełomie kwietnia i maja, w lub po dniu św. Wojciecha.

 

Wtedy to owce zganiane są do jednego miejsca, gdzie odbywa się ceremonia poświęcenia stada. Następnie zwierzęta prowadzone są na hale, gdzie będą mniej więcej do końca wrzesnia. Jesienią następuje uroczyste rozdzielenie stada i powrót owiec do swoich właścicieli. W czasie redyku zorganizowanego w niedzielę w Górkach Wielkich w Beskidach, można było spróbować potraw tradycyjnej góralskiej kuchni, takich jak gulasz, kołocze, oscypek czy kwaśnica, a także pobawić się przy góralskiej muzyce.  

Więcej informacji w materiale wideo naszego reportera Tomasza Koryciorza. 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button