Kategorie

Wielkanocna Zbiórka Żywności zakończona! Znowu pokazaliśmy ogromne serca!

Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbyła się w dniach 11-13 marca w 280 miejscowościach w całej Polsce. Wzięło w niej udział ok. 25 tys. wolontariuszy, którzy odbierali produkty od darczyńców w 2 tys. sklepów.

W tym roku udało się zebrać 331 ton żywności, co pozwoli zapewnić spokojną i godną Wielkanoc ponad 100 tys. potrzebującym.  -Po raz kolejny Polacy stanęli na wysokości zadania. To budujące widzieć, że co roku tysiące ludzi chce pomóc tym, którzy tak bardzo tej pomocy potrzebują. Szczególnie przed świętami. Dziękuję wszystkim serdecznie i bardzo liczę, że znów spotkamy się podczas Świątecznej Zbiórki Żywności, czyli przed Bożym Narodzeniem. Namawiamy również gorąco do włączania się w nasze działania przez cały rok. Można nas wesprzeć finansowo, przekazać 1% podatku lub zostać naszym wolontariuszem. Każda pomoc jest na wagę złota gdyż ciągle jeszcze w skrajnym ubóstwie żyje w Polsce 2,8 mln osób, czyli aż 7,4% naszych rodaków – mówi dyrektorka ds. rozwoju w Federacji Polskich Banków Żywności, Monika Archicińska.

Zebrana żywność trafi najpierw do magazynów Banków Żywności, gdzie zostanie posortowana, zważona i policzona, a następnie przekazana lokalnym organizacjom społecznym: domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym. Z pomocy żywnościowej na święta skorzystają również rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie. Jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi dary trafią do potrzebujących.

Wielkanocna  Zbiórka Żywności to tylko jedno z działań  prowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności.  Jest to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ograniczanie marnowania żywności i niedożywienia w Polsce. Federacja to sieć 32 Banków Żywności działających przez cały rok w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, a także poprzez odbiór darowizn od producentów i sprzedawców żywności oraz od rolników.  Żywność przekazywana jest do organizacji partnerskich na terenie całego kraju. Banki Żywności w 2015 roku wsparły ponad 2 mln osób, przekazując łącznie ponad 130 tys. ton żywności.

Powiązane artykuły

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button