Zbierasz grzyby? Upewnij się, że są jadalne!
– Od poniedziałku do piątku, między godz. 8.00 a 10.00, można przynosić znalezione w lesie grzyby do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Banacha 4 w Gliwicach. Pracownicy stacji pomogą określić typ grzybów i powiedzą, które z nich są jadalne, a które trujące albo nienadające się do spożycia – mówi Małgorzata Zawodniak, kierownik Sekcji Żywienia.
Z bezpłatnych porad Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mogą skorzystać indywidualni zbieracze, stacja nie wydaje atestów potrzebnych do wykorzystania grzybów w gastronomii i handlu.
Przełom sierpnia i września to czas zbierania borowików, koźlarzy, maślaków. W lasach są też opieńki i podgrzybki. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne. Eksperci przypominają, że niektóre są trujące, chociaż wyglądają bardzo podobnie do grzybów jadalnych – tak jest na przykład w przypadku rosnącego pod bukami od września do listopada zasłonaka pięknego. Ten śmiertelnie trujący grzyb jest czasem mylony z bardzo smaczną gąską zieloną.