Bogusia Kalaga: Przepis na kawał burgera! [PRZEBOJOWE SMAKI]
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdzony przepis na burgera? Tylko w wykonaniu Bogusi Kalagi w TVS!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Tym razem serwujemy przepis na burgera według Bogusi Kalagi!
Punkty za szczepienia w Katowicach! Kto zapłaci za defiladę?
TOP 5 Silesia Flesz – Premiera niedziela 19:50
Przepis na burgera wg Bogusi Kalagi
Kawał soczystego mięsa, chrupiące warzywa, miękka bułka, a do tego grillowane ziemniaczki – kto odmówi takiemu połączeniu? My nie, dlatego przedstawiamy gwiazdorski przepis na burgera! Z podanych składników przygotujesz sześć solidnych porcji!
Burger
Składniki
– 800 g mięsa wołowego
– 6 dużych bułek do burgerów
– 2 cebule
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka kminku
– ostra papryczka chilli
– pęczek pietruszki
– duża łyżka musztardy sarepskiej
– 100 ml wody niegazowanej
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początek mięso wołowe dokładnie zmiel. Następnie cebulę przesmaż na oliwie i odstaw do wystygnięcia. Do zmielonego mięsa dodaj ostrą papryczkę pokrojoną w kostkę, posiekaną pietruszkę, jak również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cebulkę zeszkloną (razem z oliwą) i resztę składników.
Następnie wszystko dokładnie wyrób (najlepiej ręką). Z wyrobionego mięsa uformuj sześć kul równej wielkości i ułóż na desce natłuszczonej oliwą (aby mięso można było swobodnie odkleić). Później każdą kulę spłaszcz i wyrównaj krawędzie. Przygotowane burgery smaż na wysmarowanych oliwą tackach na dużym ogniu po 2-3 min. z każdej strony, aby mięso było soczyste
Sos do burgera
Składniki
– 400 g majonezu
– 2 łyżki musztardy sarepskiej
– 2 kiszone ogórki
– czerwona ostra papryczka chilli
– pęczek pietruszki
– ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki curry
– sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki i papryczkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę posiekaj na drobno. Następnie wszystkie składniki połącz z dodatkiem soli i pieprzu.
Odstaw do lodówki pod przykryciem, aby składniki miały czas się przegryźć.
Pamiętaj, że nasze przepisy (w tym bacowskie popisy z „U Bacy na Cacy”) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!
Dodatki do burgera
Składniki
– główka sałaty lodowej
– 2 duże pomidory
– 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
– 2 ogórki kiszone
– 6 plasterków boczku
– ser pleśniowy typu camembert
– 10 ziemniaków
Przygotowanie
Najpierw cebulę pokrój w grube krążki i razem z plastrami boczku połóż na grillu do momentu zarumienienia. Następnie ugotuj ziemniaki, pokrój w ćwiartki, oprósz wędzoną papryką i skrop oliwą. Umieść je na grillu do momentu, gdy skóra się delikatnie przypiecze. Resztę składników pokrój na dość grube, wyczuwalne kawałki.
Sos czosnkowy do ziemniaków
Składniki
– 400 g jogurtu greckiego
– duża łyżka majonezu
– 2 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– sól, pieprz
Przygotowanie
Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj na drobno. Następnie połącz wszystkie składniki i schłódź sos w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Bogusia Kalaga gotuje: Pstrąg prosto z grilla [PRZEBOJOWE SMAKI]
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)