reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga: Przepis na kawał burgera! [PRZEBOJOWE SMAKI]

reklama

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdzony przepis na burgera? Tylko w wykonaniu Bogusi Kalagi w TVS!

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Tym razem serwujemy przepis na burgera według Bogusi Kalagi!

 

reklama

Punkty za szczepienia w Katowicach! Kto zapłaci za defiladę?

TOP 5 Silesia Flesz – Premiera niedziela 19:50

Przepis na burgera wg Bogusi Kalagi

Kawał soczystego mięsa, chrupiące warzywa, miękka bułka, a do tego grillowane ziemniaczki – kto odmówi takiemu połączeniu? My nie, dlatego przedstawiamy gwiazdorski przepis na burgera! Z podanych składników przygotujesz sześć solidnych porcji!

 

Burger

Składniki

– 800 g mięsa wołowego

– 6 dużych bułek do burgerów

– 2 cebule

– 3 łyżki oliwy

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka kminku

– ostra papryczka chilli

– pęczek pietruszki

– duża łyżka musztardy sarepskiej

– 100 ml wody niegazowanej

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początek mięso wołowe dokładnie zmiel. Następnie cebulę przesmaż na oliwie i odstaw do wystygnięcia. Do zmielonego mięsa dodaj ostrą papryczkę pokrojoną w kostkę, posiekaną pietruszkę, jak również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cebulkę zeszkloną (razem z oliwą) i resztę składników.

Następnie wszystko dokładnie wyrób (najlepiej ręką). Z wyrobionego mięsa uformuj sześć kul równej wielkości i ułóż na desce natłuszczonej oliwą (aby mięso można było swobodnie odkleić). Później każdą kulę spłaszcz i wyrównaj krawędzie. Przygotowane burgery smaż na wysmarowanych oliwą tackach na dużym ogniu po 2-3 min. z każdej strony, aby mięso było soczyste

 

Sos do burgera

Składniki

– 400 g majonezu

– 2 łyżki musztardy sarepskiej

– 2 kiszone ogórki

– czerwona ostra papryczka chilli

– pęczek pietruszki

– ząbek czosnku

– 1/2 łyżeczki curry

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ogórki i papryczkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę posiekaj na drobno. Następnie wszystkie składniki połącz z dodatkiem soli i pieprzu.

Odstaw do lodówki pod przykryciem, aby składniki miały czas się przegryźć.

 

Pamiętaj, że nasze przepisy (w tym bacowskie popisy z „U Bacy na Cacy”) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!

 

Dodatki do burgera

Składniki

– główka sałaty lodowej

– 2 duże pomidory

– 1 duża lub 2 małe cebule czerwone

– 2 ogórki kiszone

– 6 plasterków boczku

– ser pleśniowy typu camembert

– 10 ziemniaków

 

Przygotowanie

Najpierw cebulę pokrój w grube krążki i razem z plastrami boczku połóż na grillu do momentu zarumienienia. Następnie ugotuj ziemniaki, pokrój w ćwiartki, oprósz wędzoną papryką i skrop oliwą. Umieść je na grillu do momentu, gdy skóra się delikatnie przypiecze. Resztę składników pokrój na dość grube, wyczuwalne kawałki.

 

Sos czosnkowy do ziemniaków

Składniki

– 400 g jogurtu greckiego

– duża łyżka majonezu

– 2 ząbki czosnku

– pęczek koperku

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj na drobno. Następnie połącz wszystkie składniki i schłódź sos w lodówce przed podaniem.

 

Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)
(fot. Dorota Schenk)

 

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Bogusia Kalaga gotuje: Pstrąg prosto z grilla [PRZEBOJOWE SMAKI]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button