Oglądaj w TVS

Bogusia gotuje: Prosty przepis na łososia z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]

Idealny przepis na łososia? Sprawdź propozycję Bogusi – łososia z aromatyczną pietruszką i warzywami – prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalaga”.

 

Przepis na łososia według Bogusi Kalagi to świetna propozycja dla fanów aromatycznej, zdrowej i lekkiej kuchni. Ponadto nie wymaga on poświęcenia wielu godzin w kuchni.

Oglądaj „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS, by nie przegapić nowych przepisów.

 

Panika przed koronawirusem! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Powiązane artykuły

 

Przepis na łosia z warzywami według Bogusi Kalagi

Składniki

  • 700 g świeżego łososia (filetu bez skóry) – porcja dla 3 osób
  • 5 łyżek oleju
  • cytryna i zielony groszek (do dekoracji)
  • ziemniaki
  • ogórek zielony
  • rzodkiewki

 

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach – po ugotowaniu obieramy i kroimy w ćwiartki. Plasterki rzodkiewki również  kroimi w ćwiartki, natomiast ogórka nie obieramy ze skórki i tniemy go obieraczką. Uzyskane plastry formujemy w ruloniki.

Następnie łososia tniemy na 3 części i marynujemy około 5 minut w solance, którą przygotowujemy, wsypując 40 g soli do 1 litra przegotowanej, wystudzonej wody. Po tym czasie łososia osuszamy na ręczniku papierowym i pędzelkiem smarujemy olejem z każdej strony.

Na rozgrzaną patelnię dajemy papier do pieczenia i na niego wykładamy kawałki łososia, dzięki czemu mamy gwarancję, że ryba nie przywrze do patelni. Czas potrzebny, aby była gotowa, to około 2 minuty z każdej strony. Będzie to łatwe do zauważenia, bo ryba zacznie zmieniać kolor na bardziej zarumieniony.

 

Dressing pietruszkowy

Składniki

  • 2 natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 150-200 ml oliwy

 

Przygotowanie

Natkę pietruszki drobno siekamy, natomiast czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny. Następnie całość łączymy z oliwą, solą i pieprzem. Dressing należy zostawić w lodówce (najlepiej na min. godzinę), aby smaki się połączyły.

 

Dressing do warzyw

Składniki

  • łyżeczka cukru trzcinowego (utartego w moździerzu)
  • cytryna
  • duża łyżka musztardy francuskiej
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do utartego cukru trzcinowego dolewamy sok z cytryny, jak również sól i pieprz (sporą szczyptę). Na koniec dodajemy musztardę i oliwę z oliwek. Całość po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki.

 

Propozycja podania: Rybę podajemy osobno na talerzu udekorowanym cytryną i pnącym groszkiem. Do osobnej miseczki wykładamy dressing pietruszkowy, a do drugiej warzywa polane dresingiem musztardowym.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Śląskie: Szykuje się fala eksmisji! Najwięksi dłużnicy czynszowi stracą mieszkania! [WIDEO]

Sosnowiec: Tablica tajemniczego Stanisława Jaroszyńskiego znowu zniszczona! [ZDJĘCIA, WIDEO]

Epidemia koronawirusa: Ponad pół tysiąca osób pod nadzorem. Sytuacja jest stabilna

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button