Bogusia gotuje: Gulasz wołowy z pieczarkami [PRZEBOJOWE SMAKI]
Rozgrzewający gulasz wołowy z pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wypróbuj przepis Bogusi Kalagi – prosto z najnowszego odcinka programu „Przebojowe Smaki”.
Gulasz wołowy z pieczarkami to aromatyczne, wielowymiarowe danie, które na pewno przypadnie do gustu domownikom podczas niedzielnego obiadu. Przetestuj w swojej kuchni przepis Bogusi Kalagi na gulasz wołowy z pieczarkami. Przepis pochodzi z najnowszego wydania programu „Przebojowe Smaki”.
Premierowe odcinki programu emitowane są w TVS w każdą niedzielę o 13:45.
TOP 5 Silesia Flesz: Tajemnicze przedmioty i martwe zwierzęta w kanalizacji? To nie żarty!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Bogusia gotuje: Gulasz wołowy z pieczarkami
Składniki
-
800 g mięsa wołowego
-
mąka
-
sól, pieprz
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
łyżka słodkiej papryki
-
łyżka papryki wędzonej
-
łyżeczka kminku mielonego
-
puszka pomidorów pelati
-
200 ml piwa
-
woda
-
200 ml destylatu regionalnego
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
łyżeczka ziaren pieprzu
-
łyżeczka ziaren kminku
-
liść laurowy
-
400 g pieczarek
-
2 cebule /duże/
-
2 ząbki czosnku
-
świeża papryczka chilli
-
olej
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS BOGUSI NA ŁOSOSIA!
Bogusia gotuje: Prosty przepis na łososia z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. W tym celu cebulę kroimy w piórka, czosnek bez miażdżymy bez obierania z łupinek, natomiast kminek i pieprz ucieramy w moździerzu. Całość łączymy, dodajemy liść laurowy (najlepiej porwany na kawałki lub również utarty), a na koniec dolewamy destylat regionalny. Marynujemy mięso – najlepiej 2-3 godziny. Dzięki marynacie mięso zmieni kolor.
W czasie, gdy mięso się marynuje, przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i pokrojoną w kostkę papryczkę, następnie solimy i pieprzymy. Całość chwilę dusimy, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
Później na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i go rozgrzewamy. Następnie obsmażamy kawałki mięsa, które wcześniej osuszamy z nadmiaru marynaty i oprószamy mąką. Po obsmażeniu mięsa w osobnym garnku łączymy je z pieczarkami.
Na patelni i tłuszczu, na których smażyliśmy mięso, przesmażamy również przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę wędzoną oraz kminek. Następnie dolewamy piwa i czekamy, aż wyparuje. Dodajemy pomidory pelati, jak również sól i pieprz, chwilę dusimy. Później pomidory łączymy z mięsem i pieczarkami. Dusimy na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godzin.
Danie podajemy z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub świeżym pieczywem.
Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!
Rząd zamyka granice i galerie handlowe! To przez koronawirus!
Jest druga ofiara śmiertelna koronawirusa w Polsce!
Epidemia koronawirusa: Czy iść w niedzielę do kościoła? Archidiecezja Katowicka odpowiada [WIDEO]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk