Kategorie

Katowice produkują swój własny miód! Trafi prosto do mieszkańców [ZDJĘCIA]

Katowice będą miały najsłodszy z możliwych gadżetów promocyjnych. Swój własny miód. Dla miasta wyprodukowały go pracowite pszczoły w miejskiej pasiece.

 

 

Zapraszamy na kryminalne śniadanie w TVS!

Miasto to dla pszczół bardzo przyjazne środowisko. Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana. Ważne jest też to, że mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.

– Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Burowiec – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

Smakoszy zapewne zainteresuje informacja, że katowicki miód ma charakter spadziowo-nektarowy. Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate – 19%, maliny – 15%, winobluszcz – 13%, koniczyny – 12%, śliwy stanowią 11% zawartości, a kasztanowce 8%. Wysoka zawartość pyłków roślin kapustowatych może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim.

 

Katowicki miód przebadano

– Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.

To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka, dlatego polskie normy mówią, że jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie.

 

Naturalny koniec wakacji – warsztaty pszczelarskie dla dzieci

Miasto Katowice serdecznie zaprasza na warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Pierwsze warsztaty odbędą się 28 sierpnia 2020 r., w godzinach 15.00-16.30. Udział bezpłatny, zapisy: remigiusz@promarte.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Tematyka warsztatów: Jak powstaje miód? Jak ważna jest rola zapylaczy w przyrodzie? Jak odróżnić pszczołę od osy? Jak możemy pomagać zapylaczom we własnych domach? Życie wewnątrz ula: robotnice, zbieraczki, karmicielki, woszczarki, czerw oraz młode pszczoły.

 

źródło: UM Katowice
red: W.Żegolewski

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Śląskie: 67-latek z Cieszyna z zarzutami ws. wypadku, w którym zginęło 9 osób [WIDEO]

Sensacja? Brzęczek nie powołał Lewandowskiego do reprezentacji! Wiemy dlaczego!

Spada liczba zakażeń koronawirusem na Śląsku. Przypadek czy wypłaszczenie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button