DomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Przepis na świąteczny bigos

Bigos jest świetną propozycją na świąteczny stół. Poniżej nasz przepis na świąteczny bigos. Częstujcie się.

 

 

Bigos jest prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, a w dodatku smaczniejszy z każdym podgrzaniem. Jest tak wielu wielbicieli tej potrawy, że obchodzony jest nawet Światowy Dzień Bigosu, który przypada na 20 stycznia. Należy jednak uważać z ilością jego spożycia, bo z pewnością nie jest to danie lekkostrawne. Poniżej przepis na świąteczny bigos.

Świąteczny bigos. Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej 
  • 1 kg mięsa i wędlin 
  • 2 cebule
  • 150 gram suszonych grzybów 
  • 100 gram suszonych śliwek
  • przyprawy 
  • czerwone wino (opcjonalnie) 

Wskazówki

Najlepiej do bigosu dodać kapustę kiszoną, średnio ukiszoną. Jeżeli kapusta będzie zbyt kwaśna, możesz ją opłukać w zimnej wodzie. 

Ilość mięsa i wędlin – 1 kg na 1,5 kg kapusty. Możesz dodać kilka rodzajów mięsa, np. wieprzowinę, drób, wołowinę, cielęcinę, kiełbasę, boczek czy dziczyznę (oczywiście ze sprawdzonego źródła). 

Sprawdzony przepis na świąteczny rosół z ryby

Rosół z ryby na święta. Przepis

Przygotowanie 

Do świątecznego bigosu należy dodać suszone grzyby, suszone śliwki, a także cebulę. Całość doprawiamy kminkiem, majerankiem, zielem angielskim oraz pieprzem. Żeby smak bigosu był bardziej wyrazisty, można dodać czerwone wino. 

12 potraw. Tak było dawniej

W miarę możliwości starano się, aby na stole pojawiło się 12 potraw upamiętniających 12 Apostołów. Jak informuje Barbara Kmietjan z gliwickiego Muzeum, nie w każdym domu panował aż taki dobrobyt, ale z pewnością na przykrytym obrusem stole nie brakowało zupy rybnej i grzybowej (obyczaj wigilijnego barszczu przywędrował do nas później, ze Wschodu). Jedzono też siemieniotkę z kaszą (zupa z siemienia konopnego z pogańskimi krupami), moczkę (bakaliowa potrawa z suszonych śliwek i piernika), makówki (makowo-miodowo-bakaliowa potrawa warstwowo przekładana bułkami) i tzw. peczkę, czyli kompot z suszu owocowego. Na stole miała być też sól, chleb, ziemniaki, groch, fasola, kasza, śledzie, kapusta z grzybami, orzechy, jabłka. Jedzenia miało być tyle, by przez święta już nie gotować, tylko odgrzewać przygotowane dania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button