Egipska kuchnia – 7 najpopularniejszych potraw i gdzie ich spróbować w Egipcie?
Egipt to niezwykły, afrykański kraj, który od wieków fascynuje podróżników bogatą historią i kulturą. To właśnie tu narodziła się jedna z najstarszych cywilizacji świata, której symbolem są faraonowie, tajemnicze piramidy w Gizie oraz sfinks. Odwiedzając ten zakątek świata, możemy jednak poznać nie tylko dziedzictwo historyczne, ale też kulinarne.
Współczesna kuchnia egipska to bogactwo orientalnych smaków, wywodzących się z różnych kultur i tradycji. Nadal stosowane są w niej dawne receptury, dzięki czemu możemy odkrywać prawdziwe kulinarne oblicze Bliskiego Wschodu. By w pełni je docenić, warto spróbować najpopularniejszych potraw z Egiptu!
Kushari – tradycyjnie, po egipsku
To jedno z najpopularniejszych dań w Egipcie, będące połączeniem ryżu, makaronu, soczewicy i ciecierzycy. Podawane z sosem pomidorowym, karmelizowaną cebulą, czosnkiem oraz pikantnym octem. Historia kushari sięga XIX wieku, gdy tradycje przywiezione przez podróżników z odległych stron świata, zaczęły przenikać do lokalnej kuchni.
Kushari można spróbować w restauracji Koshary Abou Tarek w Kairze. Odwiedzając Aleksandrię, zajrzyjmy do Koshary El Amira, która niemal o każdej porze roku pełna jest gości, poszukujących oryginalnych, egipskich smaków.
Ful Medames – śniadanie faraonów
Egipcjanie lubią celebrować wspólne posiłki, w tym pożywne i sycące śniadania, takie jak ful medames. To gęsta pasta z gotowanego bobu, z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżym czosnkiem, cytryną i przyprawami. Dodaje się do niej także jajka, warzywa, oliwki i podaje z chlebem pita. Historia tego dania ma długie tradycje i sięga czasów faraonów.
Aby zjeść to niezwykle smaczne śniadanie, warto wybrać się do kairskiej restauracji Felfela. Podróżując po Luksorze, znajdziemy je w popularnej Sofra Restaurant & Café, gdzie możemy też spróbować wielu innych, tradycyjnych potraw.
Ta’ameya – falafel po egipsku
Ta’ameya to egipska wersja falafela – jednak zamiast ciecierzycy, głównym składnikiem jest gotowany bób z przyprawami, czosnkiem i oliwą. Danie podawane jest ze świeżymi warzywami, chlebem pita oraz z sosami.
Jednym z popularnych miejsc w Kairze, gdzie serwuje się ta’ameya jest El Tahrir. W Asuanie danie można spróbować w restauracji El Masry, która słynie z lokalnych przysmaków.
Molokhia – najzdrowsza zupa na świecie
Ta gęsta zupa z dodatkiem kolendry, czosnku i mięsa, jest tradycyjnie przygotowywana z liści zielonej juty, czyli molokhii. Molokhia ma bogate właściwości odżywcze – to prawdziwa „bomba witaminowa”, zasobna w magnez, potas, żelazo i wapń.
Podobno najlepszą molokhię zjemy w restauracji Sobhy Kaber w Kairze, a w Aleksandrii – w Balbaa Village, gdzie zamiast mięsa, podawana jest z… owocami morza.
Hawawshi – pita z mięsem
Hawawshi to chrupiący chleb pita, nadziewany soczystym mielonym mięsem (wołowym lub jagnięcym) z dodatkiem aromatycznych przypraw, czosnku, cebuli i papryki. W smaku przypomina nieco kebab, jednak do jego przygotowania Egipcjanie używają innych przypraw.
W Kairze jedną z najlepszych wersji hawawshi możemy spróbować w popularnym Hawawshi El Refaay. Odwiedzając Gizę, tę potrawę znajdziemy w menu El Haty, restauracji słynącej z doskonałych grillowanych dań.
Fatta – danie świąteczne
To danie jest serwowane przez Egipcjan podczas uroczystości. Przyrządza się je z ryżu i długo gotowanego w warzywnym bulionie mięsa, najczęściej jagnięcego. Całość polana jest sosem czosnkowym oraz bulionem.
W Kairze na stałe gości ona w menu Al-Azhar Park Restaurant, która specjalizuje się w tradycyjnych, egipskich potrawach. Będąc na wakacjach w Luksorze, warto wybrać się do Al-Sahaby Lane Restaurant, gdzie możemy spróbować fatty w fantastycznej scenerii – z widokiem na rzekę Nil.
Basbousa – ciasto z manny
Basbousa to typowe egipskie ciasto z dodatkiem bakalii, przyrządzane z kaszy manny, nasączonej syropem cukrowym. Jest ono bardzo popularne w wielu egipskich domach, a jej delikatna konsystencja sprawia, że uwielbiają ją głównie dzieci.
Jedną z najlepszych basbousa podaje się w kairskiej El Abd Patisserie, słynącej z nowoczesnych interpretacji tradycyjnych, egipskich deserów. Będąc na wakacjach w Hurghadzie, można odwiedzić lokalną cukiernię El Zahraa Bakery & Pastry, która słynie ze znakomitych wypieków.
Gdzie najlepiej zjeść w Egipcie?
Egipska kuchnia to różnorodna mozaika smaków, pełna wyrazistych przypraw oraz orientalnych dodatków. Jeśli chcemy ją poznać, odwiedzajmy uliczne stragany, tradycyjne piekarnie, a także miejscowe targi. Do Egiptu warto wybrać się szczególnie teraz, gdy ceny są niższe, a pogoda jest nadal słoneczna. Najciekawsze propozycje wyjazdów znajdują się na travelplanet.pl/Wakacje/Super-Last-Minute/Egipt/ gdzie można zarezerwować wymarzoną podróż w atrakcyjnej cenie i w dogodnym terminie.
źródło: artykuł partnera, materiał sponsorowany