REKLAMA
Oglądaj w TVS

Bogusia gotuje: Gulasz wołowy z pieczarkami [PRZEBOJOWE SMAKI]

Rozgrzewający gulasz wołowy z pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wypróbuj przepis Bogusi Kalagi – prosto z najnowszego odcinka programu „Przebojowe Smaki”.

 

Gulasz wołowy z pieczarkami to aromatyczne, wielowymiarowe danie, które na pewno przypadnie do gustu domownikom podczas niedzielnego obiadu. Przetestuj w swojej kuchni przepis Bogusi Kalagi na gulasz wołowy z pieczarkami. Przepis pochodzi z najnowszego wydania programu „Przebojowe Smaki”.

Premierowe odcinki programu emitowane są w TVS w każdą niedzielę o 13:45.

 

TOP 5 Silesia Flesz: Tajemnicze przedmioty i martwe zwierzęta w kanalizacji? To nie żarty!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Powiązane artykuły

 

Bogusia gotuje: Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki

  • 800 g mięsa wołowego

  • mąka

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • łyżka słodkiej papryki

  • łyżka papryki wędzonej

  • łyżeczka kminku mielonego

  • puszka pomidorów pelati

  • 200 ml piwa

  • woda

  • 200 ml destylatu regionalnego

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziaren pieprzu

  • łyżeczka ziaren kminku

  • liść laurowy

  • 400 g pieczarek

  • 2 cebule /duże/

  • 2 ząbki czosnku

  • świeża papryczka chilli

  • olej

 

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS BOGUSI NA ŁOSOSIA!

Bogusia gotuje: Prosty przepis na łososia z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. W tym celu cebulę kroimy w piórka, czosnek bez miażdżymy bez obierania z łupinek, natomiast kminek i pieprz ucieramy w moździerzu. Całość łączymy, dodajemy liść laurowy (najlepiej porwany na kawałki lub również utarty), a na koniec dolewamy destylat regionalny. Marynujemy mięso – najlepiej 2-3 godziny. Dzięki marynacie mięso zmieni kolor.

W czasie, gdy mięso się marynuje, przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i pokrojoną w kostkę papryczkę, następnie solimy i pieprzymy. Całość chwilę dusimy, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.

Później na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i go rozgrzewamy. Następnie obsmażamy kawałki mięsa, które wcześniej osuszamy z nadmiaru marynaty i oprószamy mąką. Po obsmażeniu mięsa w osobnym garnku łączymy je z pieczarkami.

Na patelni i tłuszczu, na których smażyliśmy mięso, przesmażamy również przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę wędzoną oraz kminek. Następnie dolewamy piwa i czekamy, aż wyparuje. Dodajemy pomidory pelati, jak również sól i pieprz, chwilę dusimy. Później pomidory łączymy z mięsem i pieczarkami. Dusimy na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godzin.

Danie podajemy z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub świeżym pieczywem.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Rząd zamyka granice i galerie handlowe! To przez koronawirus!

Jest druga ofiara śmiertelna koronawirusa w Polsce!

Epidemia koronawirusa: Czy iść w niedzielę do kościoła? Archidiecezja Katowicka odpowiada [WIDEO]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button