reklama
Oglądaj w TVS

Bogusia gotuje: Polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym [PRZEBOJOWE SMAKI]

Wypróbuj przepis na polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym i ryżem basmati – najnowszą propozycję Bogusi Kalagi prosto z programu Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi.

 

Wypróbuj prosty przepis Bogusi Kalagi na polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym podane z ryżem basmati. Przepis pochodzi z ostatniego odcinka programu „Przebojowe Smaki”.

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS.

 

Panika przed koronawirusem! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Powiązane artykuły

 

Polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym

Składniki

  • polędwiczki

  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 4 łyżki wody

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • łyżeczka sambal oelek

  • 4 krople oleju sezamowego

  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • 200 ml oleju

  • zielona cebula dymka

  • 300 g pieczarek brązowych

  • 2 cebule

  • olej

  • sól, pieprz

  • 3 marchewki z natką

  • woda

  • ocet ryżowy

  • sos sojowy jasny

  • miód

  • masło klarowane

  • pieprz

  • szklanka ryżu basmati

 

Przygotowanie

Na początku polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie plasterki, następnie polewamy je sosem sojowym z odrobiną skrobi i zostawiamy do zamarynowania. Pozostałe składniki (sos sojowy, wodę, imbir, sambal oelek, olej sezamowy i skrobię) mieszamy razem i odstawiamy – będą potrzebne później.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Później dodajemy na patelnię pieczarki pokrojone w ćwiartki, które solimy i pieprzymy. Po około 10 minutach zdejmujemy całość z ognia i przekładamy do innego naczynia.

Później na patelnię wlewamy ok. 200 ml oleju i rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Partiami smażymy polędwiczki (im krócej, tym lepiej – dzięki temu będą soczyste). Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, by maksymalnie pozbyć się tłuszczu.

Po usmażeniu polędwiczek odlewamy nadmiar oleju i na tę samą patelnię wykładamy przygotowane wcześniej pieczarki oraz polędwiczki. Później dolewamy przygotowany na początku sos sojowy z dodatkami i czekamy, aż zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Po zgęstnieniu sosu, całość odstawiamy.

Na innej patelni na maśle klarowanym obsmażamy pokrojoną na słupki marchewkę, a następnie dodajemy do niej odrobinę wody i dusimy. Gdy marchewka będzie al dente, dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy jasny, jak również miód i pieprz.

Na koniec przepłukany ryż wsypujemy do zimnej wody i gotujemy. Od momentu zagotowania trzymamy całość na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Całość serwujemy według uznania – proponujemy udekorować polędwiczki zieloną cebulką.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Zwłoki trzech osób znalezione w mieszkaniu w Bytomiu! Nowe fakty i WIDEO z miejsca tragedii

Śląskie: Znikają mąka, kasze, cukier, makaron. Ludzie wykupują wszystko przez panikę przed koronawirusem!

Bytom: Przy kościele Świętego Ducha ruszają wykopaliska. Czego szukają archeolodzy?

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button