Bogusia gotuje: Polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym [PRZEBOJOWE SMAKI]
Wypróbuj przepis na polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym i ryżem basmati – najnowszą propozycję Bogusi Kalagi prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi”.
Wypróbuj prosty przepis Bogusi Kalagi na polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym podane z ryżem basmati. Przepis pochodzi z ostatniego odcinka programu „Przebojowe Smaki”.
Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS.
Panika przed koronawirusem! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Polędwiczki z pieczarkami w sosie sojowym
Składniki
-
polędwiczki
-
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
4 łyżki wody
-
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
-
łyżeczka sambal oelek
-
4 krople oleju sezamowego
-
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
200 ml oleju
-
zielona cebula dymka
-
300 g pieczarek brązowych
-
2 cebule
-
olej
-
sól, pieprz
-
3 marchewki z natką
-
woda
-
ocet ryżowy
-
sos sojowy jasny
-
miód
-
masło klarowane
-
pieprz
-
szklanka ryżu basmati
Przygotowanie
Na początku polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie plasterki, następnie polewamy je sosem sojowym z odrobiną skrobi i zostawiamy do zamarynowania. Pozostałe składniki (sos sojowy, wodę, imbir, sambal oelek, olej sezamowy i skrobię) mieszamy razem i odstawiamy – będą potrzebne później.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Później dodajemy na patelnię pieczarki pokrojone w ćwiartki, które solimy i pieprzymy. Po około 10 minutach zdejmujemy całość z ognia i przekładamy do innego naczynia.
Później na patelnię wlewamy ok. 200 ml oleju i rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Partiami smażymy polędwiczki (im krócej, tym lepiej – dzięki temu będą soczyste). Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, by maksymalnie pozbyć się tłuszczu.
Po usmażeniu polędwiczek odlewamy nadmiar oleju i na tę samą patelnię wykładamy przygotowane wcześniej pieczarki oraz polędwiczki. Później dolewamy przygotowany na początku sos sojowy z dodatkami i czekamy, aż zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Po zgęstnieniu sosu, całość odstawiamy.
Na innej patelni na maśle klarowanym obsmażamy pokrojoną na słupki marchewkę, a następnie dodajemy do niej odrobinę wody i dusimy. Gdy marchewka będzie al dente, dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy jasny, jak również miód i pieprz.
Na koniec przepłukany ryż wsypujemy do zimnej wody i gotujemy. Od momentu zagotowania trzymamy całość na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Całość serwujemy według uznania – proponujemy udekorować polędwiczki zieloną cebulką.
Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!
Zwłoki trzech osób znalezione w mieszkaniu w Bytomiu! Nowe fakty i WIDEO z miejsca tragedii
Bytom: Przy kościele Świętego Ducha ruszają wykopaliska. Czego szukają archeolodzy?
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk