Bogusia gotuje: Prosty przepis na łososia z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]
Idealny przepis na łososia? Sprawdź propozycję Bogusi – łososia z aromatyczną pietruszką i warzywami – prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalaga”.
Przepis na łososia według Bogusi Kalagi to świetna propozycja dla fanów aromatycznej, zdrowej i lekkiej kuchni. Ponadto nie wymaga on poświęcenia wielu godzin w kuchni.
Oglądaj „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS, by nie przegapić nowych przepisów.
Panika przed koronawirusem! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Przepis na łosia z warzywami według Bogusi Kalagi
Składniki
- 700 g świeżego łososia (filetu bez skóry) – porcja dla 3 osób
- 5 łyżek oleju
- cytryna i zielony groszek (do dekoracji)
- ziemniaki
- ogórek zielony
- rzodkiewki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach – po ugotowaniu obieramy i kroimy w ćwiartki. Plasterki rzodkiewki również kroimi w ćwiartki, natomiast ogórka nie obieramy ze skórki i tniemy go obieraczką. Uzyskane plastry formujemy w ruloniki.
Następnie łososia tniemy na 3 części i marynujemy około 5 minut w solance, którą przygotowujemy, wsypując 40 g soli do 1 litra przegotowanej, wystudzonej wody. Po tym czasie łososia osuszamy na ręczniku papierowym i pędzelkiem smarujemy olejem z każdej strony.
Na rozgrzaną patelnię dajemy papier do pieczenia i na niego wykładamy kawałki łososia, dzięki czemu mamy gwarancję, że ryba nie przywrze do patelni. Czas potrzebny, aby była gotowa, to około 2 minuty z każdej strony. Będzie to łatwe do zauważenia, bo ryba zacznie zmieniać kolor na bardziej zarumieniony.
Dressing pietruszkowy
Składniki
- 2 natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- sól, pieprz
- 150-200 ml oliwy
Przygotowanie
Natkę pietruszki drobno siekamy, natomiast czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny. Następnie całość łączymy z oliwą, solą i pieprzem. Dressing należy zostawić w lodówce (najlepiej na min. godzinę), aby smaki się połączyły.
Dressing do warzyw
Składniki
- łyżeczka cukru trzcinowego (utartego w moździerzu)
- cytryna
- duża łyżka musztardy francuskiej
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do utartego cukru trzcinowego dolewamy sok z cytryny, jak również sól i pieprz (sporą szczyptę). Na koniec dodajemy musztardę i oliwę z oliwek. Całość po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki.
Propozycja podania: Rybę podajemy osobno na talerzu udekorowanym cytryną i pnącym groszkiem. Do osobnej miseczki wykładamy dressing pietruszkowy, a do drugiej warzywa polane dresingiem musztardowym.
Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!
Śląskie: Szykuje się fala eksmisji! Najwięksi dłużnicy czynszowi stracą mieszkania! [WIDEO]
Sosnowiec: Tablica tajemniczego Stanisława Jaroszyńskiego znowu zniszczona! [ZDJĘCIA, WIDEO]
Epidemia koronawirusa: Ponad pół tysiąca osób pod nadzorem. Sytuacja jest stabilna
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk