Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Duszona gicz wołowa à la ossobuco [PRZEBOJOWE SMAKI]

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Duszona gicz wołowa à la ossobuco według Bogusi Kalagi – sprawdź przepis!

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Ossobuco według przepisu Bogusi to duszona gicz wołowa. Wypróbuj przepis!

 

Gotuj z Bogusią Kalagą

Ossobuco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. W oryginalnym przepisie jest to pokrojona gicz cielęca obsmażana na maśle i duszona w białym winie w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli.

W programie „Przebojowe Smaki” Bogusia Kalaga zdradziła przepis na swoją interpretację tego dania. Przygotujemy ossobuco z giczy wołowej podane z purée ziemniaczanym oraz młodą, białą kapustą.

 

Ossobuco – duszona gicz wołowa

Składniki

– 2 giczki wołowe

– 3 marchewki

– 4 łodygi selera naciowego

– duży pomidor bez pestek (odmiana bawole serce)

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– 150 ml wina białego wytrawnego

– mąka do obtaczania

– 3 łyżki oliwy

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początku giczki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Warto owinąć je bawełnianym sznurkiem, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Następnie tak przygotowane mięso smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor.

W osobnym garnku na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę  i seler naciowy (wcześniej obrany jak rabarbar). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, który chwilę przesmażamy.

Gdy woda z pomidora odparuje, część warzyw wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Kolejno na to wykładamy giczki oraz resztę warzyw na wierzch. Na patelnię, na której smażyły się giczki, dolewamy wino i czekamy, aż odparuje, po czym dolewamy bulion. Następnie całość wylewamy na wcześniej przygotowane mięso z warzywami.

Na koniec przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 2-2.5 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości.

 

Purée ziemniaczane

Składniki

– 1 kg ziemniaków

– łyżka masła

– łyżka kwaśnej śmietany

– koperek

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy masło, śmietanę, pieprz i koprem oraz delikatnie mieszamy.

 

Biała kapusta

Składniki

– młoda kapusta biała

– pęczek koperku

– pęczek szczypiorku

– 100 g boczku surowego w plastrach

– 2 łyżki octu winnego lub cytryny

– sól, pieprz

– oliwa

 

Przygotowanie

Na początek kapustę kroimy, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Po odparowaniu dodajemy szczypiorek, koperek i przesmażony boczek oraz odrobinę oliwy i ocet winny, jak również sól i pieprz dla smaku.

 

Smacznego!

(fot. TVS)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Łosoś, co w szpinaku pływał i PYCHA się nazywał!

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button