Bogusia Kalaga gotuje: Halibut na purée z fioletowych ziemniaków
Halibut na purée z fioletowych ziemniaków podany z gruszką wypełnioną sosem z sera pleśniowego – to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi z programu „Przebojowe Smaki”. Sprawdźcie go sami w swojej kuchni!
Halibut i fioletowe ziemniaki? My jesteśmy na tak! Najnowszy przepis Bogusi Kalagi to propozycja dla fanów kuchni nowoczesnej, ceniących sobie niekonwencjonalne połączenia smaków.
Oglądaj „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45, by być na bieżąco z gwiazdorskimi przepisami!
Premiera TOP 5 Silesia Flesz w Telewizji TVS zawsze w niedzielę o 19.50
Mamy własne wyniki wyborów! Sprawdź je w TOP 5 Silesia Flesz!
Gotuj z Bogusią
W programie spotykamy się ze znanymi gośćmi, przypominamy kultowe utwory muzyczne i oczywiście gotujemy! Tym razem Bogusia Kalaga przygotuje halibuta podanego z purée z fioletowych ziemniaków. Ponadto na początek przygotujemy razem jesienny kompot z pieczonymi gruszkami i cynamonem.
Kompot gruszkowy z cynamonem
Składniki
– 8 gruszek
– 2 l wody
– 6 łyżek cukru trzcinowego
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
Przygotowanie
Na początek gruszki obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce zalej wrzątkiem, dodaj cukier, szczyptę soli i gotuj ok. 10 minut.
Pozostałe gruszki pokrój na ćwiartki (nie obierając ich ze skórki), posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem i zapiecz w piekarniku. Cynamonowe gruszki zalej ugotowanym kompotem.
Halibut
Składniki
– 6 kawałków halibuta ze skórą (bez ości)
– 3 łyżki masła klarowanego
– sól
– pieprz
Przygotowanie
Najpierw rybę umyj i osusz, następnie przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż rybę skórą do dołu około 3 minuty. Po tym czasie odłóż patelnię na bok, odwróć rybę i przykryj patelnię pokrywką. Ryba dojdzie poza kuchenką, bo jest niezwykle delikatna.
Purée z fioletowych ziemniaków
Składniki
– 6 fioletowych ziemniaków
– żółty ziemniak
– 100 ml słodkiej śmietanki 30%
– łyżka masła
– łyżka soku z buraka
– sól
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i przeciśnij ziemniaki przez praskę. Następnie do ziemniaków dodaj podgrzaną śmietankę, masło oraz sok z buraka.
Aby przygotować sok z buraka – buraki obierz i pokrój w kostkę. Następnie zalej je niewielką ilością wody i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji syropu.
Całość dokładnie wymieszaj.
Grillowane gruszki
Składniki
– 4 gruszki
– 3 pomarańcze
– świeża mięta
– sól
– 200 ml miodu
– płatki chilli
Przygotowanie
Gruszki obierz ze skórki, pokrój na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne – tak, aby powstało miejsce na sos. Do gruszek wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj zmiażdżone listki mięty oraz otartą skórkę z pomarańczy. Zostaw na chwilę do zamarynowania.
Następnie grilluj gruszki z jednej strony (od strony gniazd nasiennych). W garnku rozgrzej miód, dodaj gruszki, odrobię płatków chilli, sól i resztę pozostałej marynaty oraz dodatkowo sok z jednej pomarańczy. Całość chwilę gotuj, a później przykryj pokrywką i odstawiamy. Gruszki same dojdą.
Sos z sera pleśniowego
Składniki
– 200 g sera pleśniowego
– 50 ml śmietanki
– 2 łyżki wody
– pieprz
Przygotowanie
W garnku podgrzej wodę, później dodaj śmietankę i zagotuj. Następnie dodaj pokruszony ser oraz pieprz, cały czas delikatnie mieszając, aby się nie przypaliło. Chwilę gotuj, aby zredukować sos.
Całe danie skomponuj według własnego uznania lub wedle propozycji Bogusi. Purée ziemniaczane wyciśnij przez rękaw cukierniczy, obok połóż kawałek halibuta skórą do góry oraz gruszkę wypełnioną sosem z sera pleśniowego. Danie udekoruj kiełkami i natką pietruszki.
Smacznego!
Nie przegap premierowych odcinków programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi. Widzimy się w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.
SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS BOGUSI!
Przebojowe smaki Mariusza Kalagi: Kacze udko z risotto z grzybami leśnymi
13-latka z Polski zaszła w ciążę w Egipcie bo w basenie pływała sperma?
Spiderman z Bytomia! Chłopiec jechał uczepiony tramwaju! [WIDEO, ZDJĘCIA]
Ludzie mówią, że w lesie stał się cud! Skąd to się tam wzięło? ]WIDEO]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)