Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato [PRZEBOJOWE SMAKI]

Dzień Kotleta Schabowego za nami, ale świętujemy dalej! Zrób kotlet schabowy na bogato z przepisu Bogusi Kalagi.

 

Kotlet schabowy, czyli lider polskich obiadów, jest daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem Bogusia Kalaga w programie „Przebojowe Smaki” postawiła na wersję na bogato.

Wypróbuj przepis na kotlet schabowy podany na duszonej kapuście z pieczarkami, przepiórczymi jajami i chipsami ziemniaczanymi.

Nie przegap premierowych odcinków pogramu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!

 

Powiązane artykuły

TOP 5 Silesia Flesz: Wyśmiewamy Sosnowiec, a puma grasuje!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Gotuj z Bogusią

W „Przebojowych Smakach” stawiamy na wyjątkowych gości, muzykę i niekonwencjonalne przepisy. Niedawno, bo 7 listopada, obchodziliśmy Dzień Kotleta Schabowego i z tej okazji w programie „Poranek Silesia” przygotowaliśmy kotlet schabowy na śniadanie.

W najnowszym odcinku muzyczno-kulinarnym show Kalagów powstał prawdziwy kotlet schabowy na bogato w otoczeniu pieczarek, jaj przepiórczych i chipsów ziemniaczanych.

Sprawdź przepis Bogusi Kalagi!

 

Duszona kapusta

Składniki

– 800 g kapusty kiszonej

– 2 cebule

– marchewka

– 150 g kiełbasy podsuszanej

– oliwa

– pieprz młotkowany

 

Przygotowanie

Na początek sprawdź, jak kwaśna jest kapusta. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą. Kapustę gotuj około 20 minut i po tym czasie odcedź.

W tym samym naczyniu umieść oliwę, pokrojoną cebulę, kiełbasę i sporą ilość pieprzu. Naczynie nakryj przykrywką, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę.

 

Pieczarki

Składniki

– 500 g pieczarek

– 2 łyżki masła klarowanego

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pieczarki wyczyść i pokrój na ćwiartki, następnie rozgrzej na patelni masło klarowane. Dodaj pokrojone pieczarki, sól oraz pieprz. Pamiętaj, że pieczarki powinny być usmażone i zarumienione – nie uduszone.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem

Kotlety schabowe

Składniki

– 4 plastry schabu (ok. 600 g schabu bez kości)

– 500 ml mleka

– 100 g startego parmezanu

– 2 jajka

– mąka pszenna lub razowa

– panko lub bułka tarta

– smalec

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw schab rozbij tłuczkiem, lekko posól i zalej mlekiem. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na dobę w lodówce. Po tym czasie wyjmij schab z lodówki i zostawiam na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.

Następnie wbij do głębszego talerza jajka oraz dodaj soli i pieprzu. Rozbite i zamarynowane kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku. Kotlety z jednej strony posyp parmezanem i
obtocz w panko (lub tartej bułce).

Tak zapanierowane kotlety smaż na złoto na rozgrzanym smalcu. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Chipsy ziemniaczane

Składniki

– 4 ziemniaki

– masło klarowane

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Surowe ziemniaki pokrój na cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Smaż na maśle klarowanym do momentu zarumienienia się.

Przepiórcze jaja wystarczy ugotować, obrać i pokroić na pół. Kotlety schabowy podaj na kapuście, a całość dania udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!

Chcesz wypróbować więcej przepisów Bogusi Kalagi? Oglądaj premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!

 

A już teraz sprawdź przepis na placki ziemniaczane z wędzonym łososiem!

Bogusia Kalaga gotuje: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Katowice: Mężczyzna z bronią w Superjednostce? Policja przeszukuje ogromny blok w centrum!

Drugi z kiboli Ruchu, który pobił piłkarza GKS Tychy zatrzymany! To 19-latek

Gigantyczna kolejka pod NBP! 5 złotych z Kopcem Wyzwolenia w Piekarach Śląskich to hit!

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button