Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato [PRZEBOJOWE SMAKI]
Dzień Kotleta Schabowego za nami, ale świętujemy dalej! Zrób kotlet schabowy na bogato z przepisu Bogusi Kalagi.
Kotlet schabowy, czyli lider polskich obiadów, jest daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem Bogusia Kalaga w programie „Przebojowe Smaki” postawiła na wersję na bogato.
Wypróbuj przepis na kotlet schabowy podany na duszonej kapuście z pieczarkami, przepiórczymi jajami i chipsami ziemniaczanymi.
Nie przegap premierowych odcinków pogramu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
TOP 5 Silesia Flesz: Wyśmiewamy Sosnowiec, a puma grasuje!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią
W „Przebojowych Smakach” stawiamy na wyjątkowych gości, muzykę i niekonwencjonalne przepisy. Niedawno, bo 7 listopada, obchodziliśmy Dzień Kotleta Schabowego i z tej okazji w programie „Poranek Silesia” przygotowaliśmy kotlet schabowy na śniadanie.
W najnowszym odcinku muzyczno-kulinarnym show Kalagów powstał prawdziwy kotlet schabowy na bogato w otoczeniu pieczarek, jaj przepiórczych i chipsów ziemniaczanych.
Sprawdź przepis Bogusi Kalagi!
Duszona kapusta
Składniki
– 800 g kapusty kiszonej
– 2 cebule
– marchewka
– 150 g kiełbasy podsuszanej
– oliwa
– pieprz młotkowany
Przygotowanie
Na początek sprawdź, jak kwaśna jest kapusta. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą. Kapustę gotuj około 20 minut i po tym czasie odcedź.
W tym samym naczyniu umieść oliwę, pokrojoną cebulę, kiełbasę i sporą ilość pieprzu. Naczynie nakryj przykrywką, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę.
Pieczarki
Składniki
– 500 g pieczarek
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki wyczyść i pokrój na ćwiartki, następnie rozgrzej na patelni masło klarowane. Dodaj pokrojone pieczarki, sól oraz pieprz. Pamiętaj, że pieczarki powinny być usmażone i zarumienione – nie uduszone.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem
Kotlety schabowe
Składniki
– 4 plastry schabu (ok. 600 g schabu bez kości)
– 500 ml mleka
– 100 g startego parmezanu
– 2 jajka
– mąka pszenna lub razowa
– panko lub bułka tarta
– smalec
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw schab rozbij tłuczkiem, lekko posól i zalej mlekiem. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na dobę w lodówce. Po tym czasie wyjmij schab z lodówki i zostawiam na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie wbij do głębszego talerza jajka oraz dodaj soli i pieprzu. Rozbite i zamarynowane kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku. Kotlety z jednej strony posyp parmezanem i
obtocz w panko (lub tartej bułce).
Tak zapanierowane kotlety smaż na złoto na rozgrzanym smalcu. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chipsy ziemniaczane
Składniki
– 4 ziemniaki
– masło klarowane
– sól, pieprz
Przygotowanie
Surowe ziemniaki pokrój na cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Smaż na maśle klarowanym do momentu zarumienienia się.
Przepiórcze jaja wystarczy ugotować, obrać i pokroić na pół. Kotlety schabowy podaj na kapuście, a całość dania udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Chcesz wypróbować więcej przepisów Bogusi Kalagi? Oglądaj premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
A już teraz sprawdź przepis na placki ziemniaczane z wędzonym łososiem!
Bogusia Kalaga gotuje: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem
Katowice: Mężczyzna z bronią w Superjednostce? Policja przeszukuje ogromny blok w centrum!
Drugi z kiboli Ruchu, który pobił piłkarza GKS Tychy zatrzymany! To 19-latek
Gigantyczna kolejka pod NBP! 5 złotych z Kopcem Wyzwolenia w Piekarach Śląskich to hit!
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)