Bogusia Kalaga gotuje: Pieczone kacze udo z risotto z grzybami leśnymi
Jesień w pełni, więc nie oszczędzamy grzybów! Sięgnij po przepis na pieczone kacze udo podane z risotto z grzybami leśnymi.
Tegoroczne polskie lasy to kopalnia inspiracji kulinarnych – korzystając z urodzaju, prezentujemy przepis na pieczone kacze udo podane z risotto z grzybami leśnymi. Wykorzystaj przepis Bogusi Kalagi i ciesz się smakami jesieni!
Oglądaj premierowe odcinki muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagów – „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.
Puma grasuje po Śląsku! Wielkie poszukiwania w TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią
W każdą niedzielę Bogusia Kalaga w rytmie najlepszych szlagierów daje popis w kuchni. Tym razem pod nóż pójdzie kaczka i skarby lasu, a efekt końcowy – pieczone kacze udo z risotto z grzybami leśnymi – zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy… Zresztą – sprawdź sam!
Na rozgrzanie – jesienna herbata z pomarańczą
Składniki
– łyżka dobrej czarnej herbaty liściastej
– 2 pomarańcze
– 6 goździków
– 1 cm świeżego imbiru
– 4 łyżki miodu
– litr wody
Przygotowanie
Liście herbaty zalej wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem!) i odstaw na około 10 minut, aby się zaparzyły.
Jedną pomarańczę pokrój w plasterki, natomiast z drugiej wyciśnij sok. W naczyniach, w których chcesz podać herbatę, równo rozłóż plastry pomarańczy i nalej soku, a następnie dodaj pokrojony w słupki imbir i goździki.
Później naczynia zalej wcześniej przygotowaną herbatą. Miód podaj w osobnej, małej miseczce. Herbatę najlepiej dosłodzić dopiero, gdy temperatura napoju lekko spadnie.
Pieczone kacze udo
Składniki
– 3 uda z kaczki
– 4 łyżki majeranu
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początku kacze uda umyj i wytrzyj do sucha, a następnie natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Tak przygotowane powinny poleżeć przynajmniej 12 godzin w lodówce. Po wyjęciu obficie wklep w uda majeranek.
Ułóż uda w naczyniu żaroodpornym z kratką i podlej je wodą do wysokości kratki. Następnie włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza na 15 minut.
Po tym czasie przykryj naczynie od góry folią aluminiową i pieczemy dalej w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza około 2 godzin. Po godzinie sprawdź, czy na dnie brytfanny jest jeszcze płyn. Jeżeli nie – dolej wody. Gdy upłyną 2 godziny, zobacz, czy udo jest miękkie.
Risotto z grzybami leśnymi
Składniki
– 300 g ryżu arborio (specjalna odmiana do risotto)
– 200 g świeżych grzybów leśnych (najlepsze będą borowiki)
– duża cebula
– ząbek czosnku
– 150 ml wina białego wytrawnego
– 100 g masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 litry bulionu warzywnego
– 50 g świeżo startego parmezanu
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrojone cebulę i czosnek zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodaj pokrojone grzyby (trzonki w kostkę, kapelusze w plastry) i całość smaż około 12-13 minut.
Później dolej białego wina i czekaj, aż odparuje. Kolejno dodaj ryż i czekaj, aż zmieni kolor na przezroczysty, cały czas delikatnie mieszając.
Po tym czasie dolewaj partiami bulion warzywny, cały czas mieszając i czekając, aż ryż wchłonie bulion. Powinno to zająć około 12 minut. Na końcu dodaj masło i parmezan i delikatnie wymieszaj.
Bonus – majerankowe jabłka i śliwki!
Składniki
– 3 jabłka
– 4 śliwki
– 2 łyżki majeranku
– cytryna
– 2 łyżki miodu
– łyżka oliwy
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
Przygotowanie
Jabłka i śliwki pokrój w ósemki i skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp obficie majerankiem.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło – dodaj wcześniej przygotowane owoce. Całość smaż około minutę i dodaj miód, sól i pieprz.
Duś pod przykryciem na minimalnym ogniu do momentu, gdy jabłka i śliwki będą całkowicie miękkie.
Całość skomponuj według własnego uznania. Smacznego!
Nie przegap premierowych odcinków „Przebojowych Smaków” Mariusza Kalagi – oglądaj w TVS w każdą niedzielę o 13:45!
Grzybów nigdy dość – wypróbuj też przepis na tagliatelle z grzybami leśnymi!
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi
POMÓŻCIE!!! Potrzebna krew dla saperów z Gliwic! Przyłączcie się do policyjnej akcji
Tajemnicza kula na skrzyżowaniu w Zabrzu! Kierowcy nie wiedzą, co to jest! [ZDJĘCIA]
Polacy polecą na Marsa! Dokument w sprawie misji na Marsa podpisany! [WIDEO]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)