reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Pieczone kacze udo z risotto z grzybami leśnymi

reklama

Jesień w pełni, więc nie oszczędzamy grzybów! Sięgnij po przepis na pieczone kacze udo podane z risotto z grzybami leśnymi.

 

Tegoroczne polskie lasy to kopalnia inspiracji kulinarnych – korzystając z urodzaju, prezentujemy przepis na pieczone kacze udo podane z risotto z grzybami leśnymi. Wykorzystaj przepis Bogusi Kalagi i ciesz się smakami jesieni!

Oglądaj premierowe odcinki muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagów – „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.

 

reklama

Puma grasuje po Śląsku! Wielkie poszukiwania w TOP 5 Silesia Flesz

TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

Gotuj z Bogusią

W każdą niedzielę Bogusia Kalaga w rytmie najlepszych szlagierów daje popis w kuchni. Tym razem pod nóż pójdzie kaczka i skarby lasu, a efekt końcowy – pieczone kacze udo z risotto z grzybami leśnymi – zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy… Zresztą – sprawdź sam!

 

Na rozgrzanie – jesienna herbata z pomarańczą

Składniki

– łyżka dobrej czarnej herbaty liściastej

– 2 pomarańcze

– 6 goździków

– 1 cm świeżego imbiru

– 4 łyżki miodu

– litr wody

 

Przygotowanie

Liście herbaty zalej wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem!) i odstaw na około 10 minut, aby się zaparzyły.

Jedną pomarańczę pokrój w plasterki, natomiast z drugiej wyciśnij sok. W naczyniach, w których chcesz podać herbatę, równo rozłóż plastry pomarańczy i nalej soku, a następnie dodaj pokrojony w słupki imbir i goździki.

Później naczynia zalej wcześniej przygotowaną herbatą. Miód podaj w osobnej, małej miseczce. Herbatę najlepiej dosłodzić dopiero, gdy temperatura napoju lekko spadnie.

 

Pieczone kacze udo

Składniki

– 3 uda z kaczki

– 4 łyżki majeranu

– sól,  pieprz

 

Przygotowanie

Na początku kacze uda umyj i wytrzyj do sucha, a następnie natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Tak przygotowane powinny poleżeć przynajmniej 12 godzin w lodówce. Po wyjęciu obficie wklep w uda majeranek.

Ułóż uda w naczyniu żaroodpornym z kratką i podlej je wodą do wysokości kratki. Następnie włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza na 15 minut.

Po tym czasie przykryj naczynie od góry folią aluminiową i pieczemy dalej w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza około 2 godzin. Po godzinie sprawdź, czy na dnie brytfanny jest jeszcze płyn. Jeżeli nie – dolej wody. Gdy upłyną 2 godziny, zobacz, czy udo jest miękkie.

 

Risotto z grzybami leśnymi

Składniki

– 300 g ryżu arborio (specjalna odmiana do risotto)

– 200 g świeżych grzybów leśnych (najlepsze będą borowiki)

– duża cebula

– ząbek czosnku

– 150 ml wina białego wytrawnego

– 100 g masła

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 litry bulionu warzywnego

– 50 g świeżo startego parmezanu

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początek pokrojone cebulę i czosnek zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodaj pokrojone grzyby (trzonki w kostkę, kapelusze w plastry) i całość smaż około 12-13 minut.

Później dolej białego wina i czekaj, aż odparuje. Kolejno dodaj ryż i czekaj, aż zmieni kolor na przezroczysty, cały czas delikatnie mieszając.

Po tym czasie dolewaj partiami bulion warzywny, cały czas mieszając i czekając, aż  ryż wchłonie bulion. Powinno to zająć około 12 minut. Na końcu dodaj masło i parmezan i delikatnie wymieszaj.

 

Bonus – majerankowe jabłka i śliwki!

Składniki

– 3 jabłka

– 4 śliwki

– 2 łyżki majeranku

– cytryna

– 2 łyżki miodu

– łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jabłka i śliwki pokrój w ósemki i skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp obficie majerankiem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło – dodaj wcześniej przygotowane owoce. Całość smaż około minutę i dodaj miód, sól i pieprz.

Duś pod przykryciem na minimalnym ogniu do momentu, gdy jabłka i śliwki będą całkowicie miękkie.

Całość skomponuj według własnego uznania. Smacznego!

Nie przegap premierowych odcinków „Przebojowych Smaków” Mariusza Kalagi – oglądaj w TVS w każdą niedzielę o 13:45!

 

Grzybów nigdy dość – wypróbuj też przepis na tagliatelle z grzybami leśnymi!

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

POMÓŻCIE!!! Potrzebna krew dla saperów z Gliwic! Przyłączcie się do policyjnej akcji

Tajemnicza kula na skrzyżowaniu w Zabrzu! Kierowcy nie wiedzą, co to jest! [ZDJĘCIA]

Polacy polecą na Marsa! Dokument w sprawie misji na Marsa podpisany! [WIDEO]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button