Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Pikantne zielone kotlety mielone

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdź przepis na pikantne zielone kotlety mielone prosto od Bogusi Kalagi.

 

Pikantne zielone kotlety mielone, wiśniowe buraczki i ziemniaki z rozmarynem – to nasza propozycja na najbliższy obiad! Sprawdź przepis i koniecznie oglądaj TVS, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagi.

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę 28 września o 20:00!

 

Powiązane artykuły

TOP 5 Silesia Flesz: Uzbierali w internecie dla okradzionej 99-latki PÓŁ MILIONA!

TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS

Gotuj z Bogusią!

Od października w każdą niedzielę gotuj z Bogusią Kalagą w TVS! Sprawdzone przepisy i tradycyjne receptury wzbogacone o oryginalne rozwiązania – to właśnie sposób Bogusi na smaczną część programu „Przebojowe Smaki”.

Tym razem przygotujemy pikantne zielone kotlety mielone podane z wiśniowymi burakami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Ponadto na samym początku przygotujemy jesienny kompot cynamonowy z jabłek!

 

Jesienny kompot jabłkowy

Składniki

– 8 jabłek

– 1,5 litra wody

– 5 łyżek cukru trzcinowego

– szczypta cynamonu

– szczypta soli

 

Przygotowanie

Na początek jabłka pokrój na cząstki i wykrój gniazda nasienne. Zalej jabłka wodą i gotuj z dodatkiem cukru i cynamonu ok. ½ godziny. Po tym czasie  kompot odłóż do ostygnięcia. Podawaj z laską cynamonu dla ozdoby.

 

Nasze przepisy (w tym kulinarne popisy Bacy) możesz śledzić na kanale YouTube Telewizji TVS!

 

Pikantne zielone kotlety mielone

Składniki

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

– 200 g mięsa mielonego z indyka

– 2 jajka

– duża cebula

– łyżka kminku

– 2 łyżki musztardy sarepskiej

– papryczka chilli

– pietruszka

– szczypiorek

– koperek

– ½ litra mleka

– 200 ml oleju słonecznikowego

– łyżka sosu Worcestershire

– 300 g bułki tartej

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bułki zalej mlekiem i pozostaw do momentu, gdy wchłoną mleko. W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoto na oleju, a następnie odstaw do wystygnięcia. Przelej ją przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zioła drobno posiekaj, a papryczkę pokrój w drobną kostkę. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka. Całość dodaj do mięsa oraz dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire, a następnie wbij jaja.

Wszystko dokładanie wymieszaj, uformuj kotleciki i smaż je na patelni do osiągnięcia złotego koloru.

 

Wiśniowe buraczki

Składniki

– 6 średniej wielkości buraków

– cebula szalotka

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki cukru trzcinowego

– ½ łyżeczki kminku mielonego

– 200 g wiśni świeże /mrożone

– sól, pieprz

– sok z jednej cytryny

 

Przygotowanie

Najpierw umyj buraki (nie obieraj ich ze skórki). Następnie dopraw je solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraków.

Następnie wiśnie zasyp cukrem i zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Po wyjęciu z piekarnika buraki pozostaw do wystygnięcia. Później obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.

Do osobnego naczynia wyciśnij cytrynę, dodaj majonez, miód i kminek oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj całość i dodaj do buraków. Wiśnie odcedź z nadmiaru soku i również dodaj do buraków. Całość jest gotowa po wymieszaniu.

 

Kotleciki i buraczki podaj w towarzystwie (najpierw ugotowanych) ziemniaków obsmażonych na patelni z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)
(fot. Dorota Schenk)

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Zmiana czasu 2019: Kiedy zmieniamy czas z letniego na zimowy?

Włodzimierz Czarzasty w GOŚĆ TVS: W Zagłębiu może o mnie powstać legenda! [WIDEO]

Będzie DEBATA Borys Budka – Mateusz Morawiecki? Budka wzywa na nią szefa rządu i publikuje nowy spot! [WIDEO]

 

Wypróbuj tajską zupę na OSTRO z przepisu Bogusi:

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Ależ pyszna! Tajska zupa rybna na ostro

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button