Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Roladki schabowe z borowikami [PRZEBOJOWE SMAKI]

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to nie tylko muzyka, ale i szaleństwo na talerzu! W pierwszym odcinku Bogusia Kalaga wyczarowała na talerzy roladki schabowe z borowikami i dodatkami. Wypróbuj przepis!

 

Przebojowe SmakiMariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Kulinarną scenę pierwszego odcinka podbiły roladki schabowe z borowikami według Bogusi Kalagi – sprawdźcie sami, jak je wykonać!

 

Gotuj z Bogusią Kalagą

Przygotuj swoim bliskim wyjątkowe roladki z przepisu Bogusi Kalagi. Podany przepis wystarcza na 4 solidne porcje, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia i wygłodniałe brzuchy! Roladki ze schabu faszerowane borowikami podamy z sosem z borowików oraz puree z selera w towarzystwie glazurowanej marchewki.

 

Roladki schabowe z borowikami

Składniki

– 8 plasterków schabu grubości 1 cm

– szklanka mleka 3,2%

– 600 g pokrojonych borowików

– 2 łyżki masła klarowanego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– średniej wielkości cebula

– sól, pieprz

– pieprz cayenne, wędzona papryka

 

Przygotowanie

Na początek schab rozbij, przypraw solą i pieprzem, a następnie zalej mlekiem (dzięki temu będzie bardziej miękki i soczysty). Tak przygotowany schab odstaw do lodówki na min. 1-2 godziny (najlepiej na całą noc).

Później rozgrzej na patelni masło klarowane, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją do momentu, gdy się zeszkli. Dodaj pokrojone borowiki i duś całość ok. 15 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Następnie podziel całość na dwie części – jedną pozostaw do wystygnięcia, z kolei druga będzie potrzebna do przygotowania sosu.

Plastry schabu osusz papierowym ręcznikiem. Następnie na każdym plastrze rozsmaruj warstwę borowików i zawiń roladki (najlepiej przy pomocy bawełnianego sznurka). Roladki posyp wędzoną papryką i obsmaż na patelni z każdej strony.

Do oleju, na którym smażyło się mięso, dolej odrobinę wody i przelej całość do naczynia żaroodpornego, w którym umieścisz roladki. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 20-30 minut.

 

Sos z borowików

Składniki

– odłożona część podsmażonych borowików i cebulki

– 200 ml śmietany 30%

– ½ cytryny

– natka pietruszki

– pieprz Cayenne

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Uprzednio odłożone borowiki z cebulką podgrzej, następnie dodaj śmietanę i gotuj do momentu zagęszczenia sosu. Na koniec dopraw i posiekaną natką pietruszki.

 

Purée z selera

Składniki

– średniej wielkości seler

– 2-3 ziemniaki

– łyżka masła

– 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początek obierz i pokrój w kostkę jednakowej wielkości ziemniaki i seler, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę i przeciśnij je przez praskę. Dodaj masło, kwaśną śmietanę i pieprz – na koniec utrzyj na gładką masę.

 

Glazurowane marchewki

Składniki

– pęczek młodych marchewek z zieloną natką

– 1-2 łyżki miodu

– gałązka świeżego tymianku

– 2 łyżki masła

– ½ pomarańczy

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początek marchewkę dokładnie wyczyść, później większe sztuki pokrój wzdłuż na dwie lub cztery części, nie pozbawiając ich jednak zielonej natki. Ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.

Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz odrobinę soli i pieprzu, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć na patelnię marchewki oraz sok z połówki pomarańczy wraz z posiekanym świeżym tymiankiem. Na koniec każdą z marchewek dokładnie obtocz powstałym sosem.

 

Danie skomponuj na talerzy, a następnie obserwuj miny swoich gości, gdy wezmą pierwszy kęs… Smacznego!

(fot. TVS)
 

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi – w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS w programie „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Dziki schab z dzika w leśnej otoczce! Góralski przepis [U BACY NA CACY]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button