reklama
REKLAMA
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Rolowana pieczeń z indyka i szałot [PRZEBOJOWE SMAKI]

reklama

Rolowana pieczeń z indyka podana ze śląskim szałotem to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi. Sprawdź przepis prosto z programu „Przebojowe Smaki”.

 

W najnowszym odcinku Bogusia Kalaga zaproponowała rolowaną pieczeń z indyka w towarzystwie tradycyjnej, śląskiej sałatki jarzynowej – szałotu.

Wypróbujesz przepis w swojej kuchni?

 

reklama

TOP 5 SILESIA FLESZ: Półnagie lekarki w Katowicach! A Śląsk rozgrzany wizją spalarni!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Gotuj z Bogusią!

W „Przebojowych Smakach” lubimy poeksperymentować, dlatego raz stawiamy na tradycyjne przepisy, raz na nowoczesne rozwiązania, a jeszcze innym razem łączymy oba rozwiązania!

Nie przegap kolejnych przepisów w premierowych odcinkach programu – oglądaj TVS w każdą niedzielę o 13:45.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

McDonald’s, Burger King, KFC – który fast food zdrowszy? PORÓWNANIE

 

Rolowana pieczeń z indyka

Składniki

– 2 uda z indyka

– 4 łyżki musztardy rosyjskiej

– cebula

– marchewka

– 2 kiszone ogórki

– 6 plastrów wędzonego boczku

– łyżka  kminku mielonego

– łyżka wędzonej papryki

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 4 łyżki oleju słonecznikowego

– ½ łyżeczki cukru

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początku uda z indyka pokrój na duże, prostokątne płaty, następnie je posól i posmaruj musztardą. Marchewkę zetrzyj na tarce na kształt zapałek lub pokrój w kostkę. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Następnie ułóż na mięsie plastry boczku, a na nich pokrojone warzywa. Całość zawiń w roladkę i zabezpiecz całość bawełnianym sznurkiem. Roladki oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Roladki obsmażamy z każdej strony na złoto i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Do tłuszczu, na którym smażyły się rolady, dodaj koncentrat pomidorowy, kminek i szczyptę cukru. Całość przez chwilę smaż, następnie dodaj wodę i zagotuj. Wlej płyn do naczynia z roladami.

Naczynie zakryj szczelnie folią aluminiową , włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około półtorej godziny.

Po tym czasie mięso będzie bardzo soczyste. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia sprawdzać, czy płyn z pieczeni nie wyparował. Co jakiś czas podlewaj pieczeń powstałym płynem. Jeżeli wyparuje – dolej odrobinę wody.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przebojowo Smaki Mariusza Kalagi: Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami

 

Szałot, czyli śląska sałatka jarzynowa

Składniki

– 10 ziemniaków średniej wielkości

– 6 kiszonych ogórków

– pęczek cebuli dymki

– pęczek pietruszki

– 250 g wędzonego boczku

– sok z ogórków (ilość wedle uznania)

– sól, pieprz

– oliwa (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Najpierw ugotuj do miękkości ziemniaki (najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe). Warto byłoby zrobić to dzień wcześniej – dzięki temu ziemniaki podczas przygotowywania sałatki będą lepiej się kroić i będą bardziej jędrne.

Ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości – tak samo, jak ogórki. Cebulę dymkę pokrój w cienkie paseczki, oddzielając białą część od zielonej.

Następnie na patelni wytop tłuszcz z boczku, a później dodaj białą część cebulki i ją zeszklij.

Całość dodaj do pokrojonych ziemniaków, gdy jeszcze jest gorąca. Wymieszaj i dodaj zieloną część cebuli dymki oraz pietruszkę. Sałatkę dopraw solą i pieprzem – w razie potrzeby dodaj sok z ogórków oraz odrobinę oliwy.

Sałatkę przed podaniem najlepiej odłożyć na minimum dwie godziny, by smaki miały czas się przegryźć.

Smacznego!

 

Nie przegap premierowych odcinków muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagów. Oglądaj „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!

 

ZŁÓW SANDACZA I GOTUJ Z BOGUSIĄ!

Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button