reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]

reklama

Sandacz na ryżu z warzywami i musem z zielonego groszku to kolejna propozycja Bogusi Kalagi. Sprawdź przepis we własnej kuchni! Oglądaj „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.

 

Sandacz to pyszna ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. W najnowszym odcinku programu „Przebojowe Smaki” Bogusia Kalaga proponuje sandacza na ryżu z warzywami w towarzystwie musu z zielonego groszku.

Kulinarne inspiracje i muzyka, czyli „Przebojowe Smaki” w pigułce! Nie przegap premierowych odcinków w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.

 

reklama

TOP 5 Silesia Flesz sprawdza, co politycy robią na Śląsku w stajniach i jak kupić wóz strażacki za grosze!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

 

Gotuj z Bogusią Kalagą!

W „Przebojowych Smakach” nie tylko spotykamy się z wyjątkowymi, muzycznymi gośćmi i poznajemy ich kulinarne preferencje, ale też gotujemy razem z Bogusią Kalagą. Niekonwencjonalne połączenia smaków, nowa interpretacja tradycyjnych przepisów, czyli kuchnia Bogusi w pełnej okazałości.

Chrupiący sandacz na ryżu z warzywami i musem z zielonego groszku, a do tego rozgrzewająca, jesienna herbata – dasz się skusić na takie połączenie?

 

Jesienna herbata

Składniki

– łyżka herbaty z opuncji figowej

– 2 pomarańcze

– 1 cm imbiru

– 2 laski cynamonu

– miód

 

Przygotowanie

Na początek pokrój pomarańczę w plastry i posyp cynamonem oraz cukrem trzcinowym. Następnie tak przygotowane plastry zapiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Liście herbaty zalej wodą o temperaturze 90 stopni.

Drugą  pomarańczę pokrój w plastry. Do naczynia, w którym zamierzasz podać herbatę, włóż plaster świeżej i zapieczonej pomarańczy, plastry imbiru oraz laskę cynamonu (bez obierania). Całość zalej zaparzoną herbatą.

 

Sandacz z patelni

Składniki

– 2 filety z sandacza

– 2 łyżki masła klarowanego

– 3 ząbki czosnku

– łyżka masła

– 2 łyżki mąki

– cytryna

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw filet z sandacza pokrój na części i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie obtocz mięso w mące, jednak jedynie od strony skóry (dzięki temu będzie chrupiąca).

Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smaż rybę. Gdy skóra będzie zrumieniona, odwróć filet na drugą stronę, dodaj masło i nieobrane ząbki czosnku. Następnie nakryj patelnię przykrywką, wyłączamy grzanie i pozostaw na około 7 minut.

W tym czasie sandacz dojdzie pod wpływem ciepła, ponadto będzie bardzo soczysty.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato

Mus z zielonego groszku

Składniki

200 g zielonego mrożonego groszku

– łyżka masła

– łyżka świeżo startego parmezanu

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw umieść groszek w garnku i zalej wodą (do wysokości groszku). Gotuj około 9 minut. Po ugotowaniu nie odcedzaj wody, tylko zmiksuj wszystko razem. Dodaj masło i parmezan oraz dopraw całość solą i pieprzem.

 

Ryż z warzywami

Składniki

– 2 marchewki pomarańczowe

– 2 marchewki żółte

– ¼ główki kapusty pekińskiej

– papryczka chilli

– cebula dymka

– 2 ząbki czosnku

– 100 g mrożonego groszku

– 2 jajka

– łyżeczka kurkumy

– szklanka ryżu białego długoziarnistego

– 2 szklanki wody

– 50 ml  oliwy

– łyżka masła

 

Przygotowanie

Marchewki pokrój w paski wielkości zapałek, natomiast czosnek i papryczkę chilli w kostkę. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantnie, usuń najpierw z papryki gniazdo nasienne. Później posiekaj cebulę dymkę.

Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż najpierw marchewki, później dodaj czosnek i papryczkę. Przesmaż delikatnie i dodaj dodajemy groszek oraz kapustę pekińską. Wymieszaj całość i smaż do momentu, gdy warzywa będą al dente.

W osobnym naczyniu ugotuj ryż. Warto go wcześniej przepłukać pod zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Ryż gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natomiast pod koniec gotowania dodaj kurkumę – dzięki niej ryż zdobędzie wyrazisty kolor.

Gotowy ryż połącz z warzywami i jajami. Następnie wymieszaj dokładnie i wylej bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, gdy jajka się zetną.

 

Danie skomponuj na talerzu. Na sam koniec skrop sandacza sokiem z cytryny, którą najpierw pokrój na cząstki i opal nad palnikiem – dzięki temu zyska dodatkowy aromat.

Smacznego!

 

Chcesz wypróbować więcej przepisów Bogusi? Oglądaj premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS.

 

Spróbuj SCHABOSZCZAKA NA BOGATO!

Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato [PRZEBOJOWE SMAKI]

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Śląskie: Nadciąga zima! W górach spadło sporo śniegu [ZDJĘCIA]

Martwe ryby w Jeziorze Żywieckim. Ryby giną w męczarniach z powodu braku tlenu

Ptaki opanowały miasto! Tak wyglądała wystawa kanarków w Sosnowcu [WIDEO]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button