Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]
Sandacz na ryżu z warzywami i musem z zielonego groszku to kolejna propozycja Bogusi Kalagi. Sprawdź przepis we własnej kuchni! Oglądaj „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.
Sandacz to pyszna ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. W najnowszym odcinku programu „Przebojowe Smaki” Bogusia Kalaga proponuje sandacza na ryżu z warzywami w towarzystwie musu z zielonego groszku.
Kulinarne inspiracje i muzyka, czyli „Przebojowe Smaki” w pigułce! Nie przegap premierowych odcinków w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.
TOP 5 Silesia Flesz sprawdza, co politycy robią na Śląsku w stajniach i jak kupić wóz strażacki za grosze!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią Kalagą!
W „Przebojowych Smakach” nie tylko spotykamy się z wyjątkowymi, muzycznymi gośćmi i poznajemy ich kulinarne preferencje, ale też gotujemy razem z Bogusią Kalagą. Niekonwencjonalne połączenia smaków, nowa interpretacja tradycyjnych przepisów, czyli kuchnia Bogusi w pełnej okazałości.
Chrupiący sandacz na ryżu z warzywami i musem z zielonego groszku, a do tego rozgrzewająca, jesienna herbata – dasz się skusić na takie połączenie?
Jesienna herbata
Składniki
– łyżka herbaty z opuncji figowej
– 2 pomarańcze
– 1 cm imbiru
– 2 laski cynamonu
– miód
Przygotowanie
Na początek pokrój pomarańczę w plastry i posyp cynamonem oraz cukrem trzcinowym. Następnie tak przygotowane plastry zapiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.
Liście herbaty zalej wodą o temperaturze 90 stopni.
Drugą pomarańczę pokrój w plastry. Do naczynia, w którym zamierzasz podać herbatę, włóż plaster świeżej i zapieczonej pomarańczy, plastry imbiru oraz laskę cynamonu (bez obierania). Całość zalej zaparzoną herbatą.
Sandacz z patelni
Składniki
– 2 filety z sandacza
– 2 łyżki masła klarowanego
– 3 ząbki czosnku
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– cytryna
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw filet z sandacza pokrój na części i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie obtocz mięso w mące, jednak jedynie od strony skóry (dzięki temu będzie chrupiąca).
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smaż rybę. Gdy skóra będzie zrumieniona, odwróć filet na drugą stronę, dodaj masło i nieobrane ząbki czosnku. Następnie nakryj patelnię przykrywką, wyłączamy grzanie i pozostaw na około 7 minut.
W tym czasie sandacz dojdzie pod wpływem ciepła, ponadto będzie bardzo soczysty.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato
Mus z zielonego groszku
Składniki
– 200 g zielonego mrożonego groszku
– łyżka masła
– łyżka świeżo startego parmezanu
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw umieść groszek w garnku i zalej wodą (do wysokości groszku). Gotuj około 9 minut. Po ugotowaniu nie odcedzaj wody, tylko zmiksuj wszystko razem. Dodaj masło i parmezan oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Ryż z warzywami
Składniki
– 2 marchewki pomarańczowe
– 2 marchewki żółte
– ¼ główki kapusty pekińskiej
– papryczka chilli
– cebula dymka
– 2 ząbki czosnku
– 100 g mrożonego groszku
– 2 jajka
– łyżeczka kurkumy
– szklanka ryżu białego długoziarnistego
– 2 szklanki wody
– 50 ml oliwy
– łyżka masła
Przygotowanie
Marchewki pokrój w paski wielkości zapałek, natomiast czosnek i papryczkę chilli w kostkę. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantnie, usuń najpierw z papryki gniazdo nasienne. Później posiekaj cebulę dymkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż najpierw marchewki, później dodaj czosnek i papryczkę. Przesmaż delikatnie i dodaj dodajemy groszek oraz kapustę pekińską. Wymieszaj całość i smaż do momentu, gdy warzywa będą al dente.
W osobnym naczyniu ugotuj ryż. Warto go wcześniej przepłukać pod zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Ryż gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natomiast pod koniec gotowania dodaj kurkumę – dzięki niej ryż zdobędzie wyrazisty kolor.
Gotowy ryż połącz z warzywami i jajami. Następnie wymieszaj dokładnie i wylej bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, gdy jajka się zetną.
Danie skomponuj na talerzu. Na sam koniec skrop sandacza sokiem z cytryny, którą najpierw pokrój na cząstki i opal nad palnikiem – dzięki temu zyska dodatkowy aromat.
Smacznego!
Chcesz wypróbować więcej przepisów Bogusi? Oglądaj premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS.
Spróbuj SCHABOSZCZAKA NA BOGATO!
Bogusia Kalaga gotuje: Kotlet schabowy na bogato [PRZEBOJOWE SMAKI]
Śląskie: Nadciąga zima! W górach spadło sporo śniegu [ZDJĘCIA]
Martwe ryby w Jeziorze Żywieckim. Ryby giną w męczarniach z powodu braku tlenu
Ptaki opanowały miasto! Tak wyglądała wystawa kanarków w Sosnowcu [WIDEO]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)