Oglądaj w TVS

Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz z jarmużowym pesto. Prosty przepis [PRZEBOJOWE SMAKI]

Sandacz z jarmużowym pesto oraz purée ze słodkich ziemniaków to przepis Bogusi Kalagi z pierwszego odcinka drugiego sezonu programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi”. Wypróbuj przepis w swojej kuchni.

 

Sandacz z pesto z jarmużu podany z purée z batatów to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi”. Muzyczno-kulinarne show powróciło z drugim sezonem na antenę TVS po krótkiej przerwie.

Premierowe odcinki programu możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS. W tym sezonie przygotuj się na jeszcze więcej muzyki, przepisów i ciekawych gości!

 

TOP 5 Silesia Flesz: Górnicy szykują najazd na Warszawę!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

 

Sandacz – prosty przepis

Składniki

  • filet z sandacza podzielony na porcje

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw filet z sandacza dopraw solą i pieprzem. Rybę smaż skórą do dołu na patelni przez około 2 minuty z każdej strony.

 

Pesto z jarmużu

Składniki

  • 100 g jarmużu

  • 50 g pistacji uprażonych

  • ząbek czosnku

  • 50 g parmezanu

  • 130 ml oliwy z oliwek

 

Przygotowanie

Jarmuż blanszuj około 2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie przelej liście zimną wodą, a później wysusz na ręczniku papierowym. Całość włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Gotowe pesto wyłóż na wierzch sandacza. Całość możesz zapiekać w piekarniku przez parę minut lub zostawić na patelni pod przykryciem na moment.

 

Purée z batatów

Składniki

  • 4 średniej wielkości bataty

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bataty obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj do miękkości. Po odlaniu wody dodaj resztę składników i zmiksuj na wolnych obrotach blendera lub ubij ręcznie.

Danie możesz udekorować blanszowanymi różyczkami brokułu, zielonym groszkiem cukrowym lub ugotowanymi grzybkami shimeji (białymi lub brązowymi). Jako posypka do purée dobrze sprawdzą się utarte na puder, uprażone pistacje.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

SKANDAL! Ksiądz pobity przed mszą świętą! Parafia wydała OŚWIADCZENIE

Pieniądze lub butelka wódki. Korupcja w katowickiej straży miejskiej

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button