Co potaniało, co podrożało? Zobacz jak zmieniały się ceny przez ostatnie osiem lat
W ostatnich 4 latach większość produktów spożywczych w Polsce podrożała. Dlaczego? Na te pytania odpowiada Koszyk cen dlahandlu.pl – projekt monitoringu cen 50 produktów w 17 sieciach detalicznych w 8 miastach w Polsce, prowadzony nieprzerwanie od niemal dekady.
TOP 5 SILESIA FLESZ sprawdza, kto wyleciał z partii za start w wyborach!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS
W raporcie portalu dlahandlu.pl przeanalizowano o ile zdrożała mąka, o ile chleb czy cukier oraz dlaczego wiele produktów ma mniejsze gramatury niż kilka lat temu, a także dlaczego mięso, co do zasady taniało. Porównano ruchy cenowe za rządów PO-PSL oraz PiS we wszystkich monitorowanych lokalizacjach w skali całego kraju.
Nabiał
W kategorii nabiał przez ostatnie 4 lata najmocniej zdrożało masło (o 55,39 proc.), jaja (o 30 proc.) i jogurt owocowy (o 17,39 proc). Najmniej zaś margaryna i mleko. Z kolei pieczywo zdrożało o 12,5 proc. O ile jeszcze w 2017 roku za 1 kg bochenek chleba płaciliśmy średnio poniżej 3,50 zł, to w 2018 roku cena przebiła pułap 3,70 zł, a obecnie ceny zaczynają się zbliżać do 4 zł.
Mięsa i wędliny
Natomiast mięsa i wędliny potaniały. Jest to o tyle zaskakujące, że pozostałe kategorie FMCG zanotowały spory rajd cen w górę. Jednym z powodów, dla których 1 kg kurczaka jest obecnie tańszy niż w 2013 roku jest fakt, że mięso i wędliny to jeden z wabików w gazetkach reklamowych.
Owoce i warzywa
Z kolei wśród owoców i warzyw najmocniej podrożały ziemniaki (o 159 proc.), pomidory (33 proc.) i papryka czerwona (17,6 proc.). W tym samym czasie jabłka potaniały o 7 proc.
Słodycze
W kategorii słodycze, używki, napoje oraz produkty sypkie najbardziej podrożała mąką (22 proc.), czekolada (21,5 proc.) i cukier (17 proc.).
Źródło: dlahandlu.pl