REKLAMA
Kategorie

Dlaczego lubimy słodycze? Ochota na słodycze a niedobór chromu

Częsty apetyt na słodycze może być jednak skutkiem niedoborów w organizmie. Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze?

 

Zastanawiasz się, dlaczego lubimy słodycze? Sięganie po słodką przekąskę raz na jakiś czas nie jest niebezpieczne, jednak ich częste spożywanie może mieć zgubny wpływ na organizm i prowadzić do poważnych chorób metabolicznych.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Bandzior pobił kobietę na poczcie! Wszystko przez brak maseczki [WIDEO]

Powiązane artykuły

Posypią się mandaty! Nawet 5 tys. złotych kary za posiadanie pieca starej klasy

Ferie zimowe 2022: Kiedy są ferie w 2022 roku? [TERMINY, WOJEWÓDZTWA]

Sprawdź, dlaczego lubimy słodycze i jakie skutki dla zdrowia niesie za sobą nieposkromiony apetyt.

Dlaczego lubimy słodycze?

Powodów, przez które tak często decydujemy się zjeść coś słodkiego, jest wiele. Najczęściej jest to spowodowane spadkiem poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji chęcią na słodką przekąskę, która szybko dostarczy energii.

Niektórzy eksperci twierdzą, że zamiłowanie do słodyczy to cecha wrodzona, która ma związek z naturalnym mechanizmem przetrwania. Nasi przodkowie stwierdzali, że coś nadaje się do spożycia po rozpoznaniu smaku słodkiego. W świetle tej teorii ochota na słodkie jest uwarunkowana genetycznie.

Po słodycze sięgamy również bardzo często, pragnąc poprawić sobie nastrój. Po ich zjedzeniu w organizmie wzrasta poziom serotoniny, która określana jest hormonem szczęścia. Serotonina to neuroprzekaźnik, który ma wpływ na odczuwanie przyjemności. Jest to złudne szczęście, gdyż przekąski w żaden sposób nie rozwiążą przyczyny złego nastroju. Sięganie po słodycze, by zaznać ukojenia, może wręcz prowadzić do popadnięcia w błędne koło. Po zjedzeniu słodyczy często mamy wyrzuty sumienia, które skutecznie obniżają nasze samopoczucie.

Warto zaznaczyć, że kilka kostek czekolady raczej nikomu nie zaszkodzi. Jednak, jeśli zauważyłeś zwiększony apetyt na słodycze, zastanów się, z jakiego powodu po nie sięgasz.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Ile cukru jest w napojach? Sprawdź, ile kostek cukru jest w napojach, które pijesz codziennie!

Ile cukru jest w napojach? Sprawdź, ile kostek cukru jest w napojach, które pijesz codziennie!

Słodycze a zdrowie

Skutki nadmiernego spożycia cukru mogą być zgubne dla organizmu, a uzależnienie od niego jest równie realne i niebezpieczne, co alkoholizm czy narkomania. Częste jedzenie słodyczy może skończyć się otyłością, cukrzycą czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Ochota na słodycze a niedobór chromu

Jeśli często męczy cię ochota na coś słodkiego, warto zbadać poziom chromu w organizmie. Chrom jest pierwiastkiem niezbędnym do jego prawidłowego działania – przywraca prawidłową tolerancję glukozy, a tym samym wpływa na regulację jej stężenia we krwi. Ponadto równoważy poziom cholesterolu.

Jednym z objawów niedoboru chromu w organizmie jest właśnie zwiększony apetyt na słodycze. U osób z niedoborami mogą wystąpić również zmęczenie i bóle głowy, a także nadmierne rozdrażnienie.

Niedobór chromu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także miażdżycy.


Czas na Detektywa Monka w Telewizji TVS!


 

Jak dostarczyć chrom?

Chrom można dostarczyć organizmowi na dwa sposoby – z naturalnych źródeł w diecie oraz poprzez suplementację.

Pierwszy sposób jest zdecydowanie lepszy, gdyż chrom w formie naturalnych produktów jest najlepiej przyswajalny. Znajdziemy go między innymi w owocach morza, sproszkowanym kakao, drożdżach, strączkach, pełnoziarnistych, zbożowych produktach, jajach, jabłkach, pomarańczach i pomidorach. Chrom dobrze wchłania się w towarzystwie witaminy C, natomiast nie współgra z produktami bogatymi w wapń, cukry proste, a także cynk i żelazo.

Jeśli zdecydujesz się na suplementację chromu, najpierw skonsultuj się z lekarzem. Nadmiar chromu w organizmie może wywoływać stany zapalne, a nawet być powodem chorób nowotworowych.

AS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button