reklama
Kulinaria

Gamoń w kuchni: Przepis na Harynki w Pieprzowej Zołzie

Śledzie to jedna z najważniejszych ryb na śląskim stole!

reklama

Śledź! Kto z nas go nie jadł! Toż to idealna przekąska imprezowa, przystawka przed obiadem lub z odpowiednimi dodatkami nawet danie główne.

 

Dziś chcę zapoznać Was z przepisem na Harynki w Pieprzowej Zołzie, czyli mówiąc po polsku, na śledzie w zalewie pieprzowej. Zanim jednak zaczniemy warto skupić się na niezbędnych składnikach! 

  • 5 świeżych śledzi
  • Duża marchewka
  • Duża pietruszka
  • Duża cebula
  • Kiszony pieprz
  • 200 ml octu
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Podstawa to zalewa

reklama

Najpierw przygotowujemy zalewę. Siekamy marchewkę i pietruszkę w drobne talarki. Możemy również zetrzeć warzywa na tarce – pełna dowolność. Potem kroimy cebulę w piórka. Rozgrzewamy rondelek i wsypujemy do niego dwie łyżki cukru, tak aby powstał karmel. Do gotowego karmelu dolewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Dorzucamy pokrojone warzywa, wraz z zielem angielskim. Na sam koniec dolewamy octu i czekamy, aż całość się zagotuje. Do zagotowanej zalewy dorzucamy kiszony pieprz.

Mogą być przystawką, ale kto śledziom zakazuje bycia daniem głównym?
Mogą być przystawką, ale kto śledziom zakazuje bycia daniem głównym?

Całość odstawiamy do ostygnięcia- kiedy temperatura zmniejszy się do około 50 stopni możemy zalać świeże śledzie.

Co dalej?

Śledzie delikatnie się zetną, będą wciągać smak warzyw i octu. Do naczynia, w którym chować będziemy naszą potrawę do lodówki, przelewamy część zalewy wraz z warzywami. Na to wykładamy świeże śledzie i zalewamy je pozostałą w rondelku częścią sosu. Tak przygotowane śledzie chowamy do lodówki na minimum trzy godziny. Możemy serwować je w tym samym naczyniu w którym było w lodówce, lub zaserwować je na bardziej dekoracyjnym talerzu. Przy przekładaniu śledzi nie należy zapominać o podaniu ich z warzywami i cebulką, bo to najlepsze maszkety! Całość można udekorować rozmarynem, tymiankiem bądź bazylią.

Dajcie koniecznie znać jak smakowały Wam harynki w pieprzowej zołzie, bo ciekaw jestem niezmiernie! Do zobaczenia w kolejnym odcinku „Gamoń w kuchni!”

Takie śledzie można podawać nawet w naczyniu, w którym były przygotowywane!
Takie śledzie można podawać nawet w naczyniu, w którym były przygotowywane!

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button