reklama

Gamoń w Kuchni: Przepis na marynowane rzodkiewki z buraczkami i czerwoną cebulką

Marynowanie to jedno z moich ulubionych zajęć w kuchni

reklama

Ktoś widział ostatni odcinek? Nawet jeśli nie, to warto by przeczytał przepis, bo dzisiaj… zrobimy sobie danie wyjątkowe danie w słoiku! A mianowicie zapiklujemy rzodkiewkę z dodatkami! Zaczniemy od marynaty, bo co to za piklowanie bez odpowiednio zasmaczonej bazy. 

 

Składniki: 

  • dwa pęczki rzodkiewek z ładnymi liśćmi
  • Buraczki malutkie 4 szt
  • – papryka chilli 2 szt
  • Korzeń imbiru
  • Mini marchewki
  • Cukier biały
  • Ocet jabłkowy
  • Ocet spirytusowy
  • Syrop z agawy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 4 słoiki

No to zaczynamy 

W rondelku robimy delikatny karmel. Odcinamy zieloną część rzodkiewek (ale nie wyrzucamy liści, wykorzystamy je do zrobienia pesto!) Nasz karmel zalewamy wodą, Dodajemy liść laurowy i wlewamy ocet spirytusowy i jabłkowy. Dla smaku dodajemy posiekaną, lub startą skórkę z cytryny. Do zalewy dodajemy kilka plasterków imbiru. Ci którzy lubią bardziej pokątnie mogą dodać sobie kilka plasterków ostrej papryki, np. peperoncino. Do zalewamy dodajemy trochę soli. Dla smaku możemy dodać odrobinę świeżych ziół- tymianku cytrynowego i rozmarynu.

reklama

Niech się marynuje

Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mini marchewki i podgotowujemy je. Marchewki wraz z ziołami i imbirem przekładamy do słoika i zalewamy sosem w którym się gotowały. Szczelnie zamykamy i piklowane marchewki mamy gotowe. W tym czasie zabieramy się za przygotowywanie buraka. Kroimy go w ćwiartki lub grubsze plastry. Do pozostałej zalewy wrzucamy  radiski, czyli rzodkiewki. Do tego dodajemy przygotowane buraki i cebulę, pokrojoną w grube krążki. Zostawiamy do podgotowania. 

Pesto?

W czasie kiedy nasze warzywa gotują się w zalewie, możemy sobie przygotować pesto z liści rzodkiewki. Do blendera wrzucamy liście, dodajemy trochę bazylii, wlewamy sporo oleju i całość blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane pesto możecie używać jako dodatek do dań, do sałatek lub do makaronu. 

No to finał 

Po podgotowaniu przekładamy nasze rzodkiewki z dodatkami do słoików, zalewamy pozostałą marynatą i szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane warzywa w zalewie będą fantastycznym dodatkiem do dań, a nawet do zwykłych kanapek! Pokrojone na świeży chleb z dodatkiem masła zmienią zwykły posiłek, w danie z efektem „wow”!

Dajcie znać jak Wam moje radiski przypadły do gustu, najlepiej w komentarzach! 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button