reklama

Gamoń w Kuchni: Przepis na Szpajzę von Raczka

Takie szpaczy robiło się kiedyś w dworku w Przyszowicach

reklama

Dziś prezentujemy Wam przepis na tradycyjny śląski deser jakim jest szpajza. Ale żeby była jasność…nie jest to szpajza byle jaka! To szpajza z przepisu przedwojennego, pochodząca z kuchni hrabiego von Raczka, który swój dworek miał w Przyszowicach.

 

Przepis znany jest dzięki Lyjnie, pomocnicy szefa kuchni, która nabywała u niego umiejętności i doświadczenia, by potem zostać znaną kucharką przygotowującą potrawy na niejedną uroczystość czy wesele.

Do przygotowania Szpajzy von Raczka potrzebujemy:

 

reklama
Gamoń w Kuchni
Szpajza von Raczka

– 250 g ciasta biszkoptowego

– 2 jajka

– 4 łyżki cukru

– 2 budynie śmietankowe bez cukru

– 500 ml 30% śmietanki

– sok z wiśni

– świeże owoce

Najpierw baza

Łukasz Gamoń
Łukasz Gamoń

Zaczynamy od rozgrzania rondli i przygotowania karmelu. Cukier wsypujemy do garnka i czekamy aż się skarmelizuje. W tym czasie, do drugiego rondelka wrzucamy wiśnie wraz z sokiem i zostawiamy. Tak przygotowana mikstura ma się lekko zredukować i skarmelizować – użyjemy go później do dekoracji gotowego deseru.

Do rozpuszczonego cukru wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Budyń również mieszamy z wodą wlewając go do gotowego karmelu. Zagotowujemy i dokładnie mieszając czekamy aż powstała masa zgęstnieje. Gotowy krem karmelowo budyniowy chowamy do lodówki do ostudzenia. Biszkopt kroimy w kostkę i przekładamy z powrotem do piekarnika aby się wysuszył. Dzięki temu nie nasiąknie tak szybko masą, lub syropem wiśniowym.

A po chwili…

Żółtka dodajemy do ostudzonej masy budyniowo karmelowej i dokładnie mieszamy. Dodadzą one naszej masie większej kremowości. Ponownie studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem i odkładamy na bok. Do zredukowanego syropu wiśniowego dodajemy trochę skrobii ziemniaczanej, bo nasz sos dzięki temu zgęstnieje. Sos chłodzimy.

Do ubitej śmietanki dodajemy ostygniętą masę karmelowo budyniową, bardzo dokładnie mieszając by całość ponownie schować do lodówki.

Czas na podanie 

Gamoń w kuchni
Wiśniowa Frużelina np. mrożone owoce + mąka ziemniaczana

Do szklanek, bądź pucharków przekładamy część wysuszonego, pokrojonego biszkoptu. Na biszkopt układamy pokrojone świeże owoce i zalewamy masą, na której ponownie układamy biszkopt. Na samą górę wlewamy wiśniową frużelinę. Deser dekorujemy owocami, wedle uznania. Szpajzę von Raczek najlepiej serwować schłodzoną.

 

 

Gamoń w kuchni
Szpajza von Raczka

Jestem przekonany, że Szpajza von Raczka skradnie Wasze serca! Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało, do zobaczenia w kolejnym odcinku Gamonia w Kuchni!

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button