reklama
KategorieKulinaria

Gamoń w Kuchni: Przepisy na Tatara w wersji klasycznej i tej bardziej nowoczesnej

W odcinku pojawił się gość specjalny - Ewa Myśliwiec z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju

reklama

Dziś trochę inaczej! Do mojej kuchni zawitał gość, Ewa Myśliwiec z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Robiliśmy wspólnie tatara klasycznego i tego z nowoczesną nutą kuchennej wyobraźni! 

 

Obecność Ewy Myśliwiec nie była przypadkowa, bo wpadła do mojej kuchni by poopowiadać Wam o tym jak zdrowie i ważne w naszej codziennej diecie są oleje. Oleje dostarczają nam cennych składników, takich jak cenne kwasy Omego 3. Poniżej niezbędne składniki do jednego i drugiego przepisu!

Tatar

reklama
  • Polędwica wołowa
  • Anchois
  • Ogórki kiszone
  • Cebulka
  • Kapary
  • Maggi
  • Jajka przepiórcze
  • Jajka kurze
  • Musztarda francuska
  • Pietruszka zielona
  • Ketchup
  • Tabasco
  • Pieprz czarny
  • Sól morska
  • Olej rzepakowy
  • Grzybki marynowane
  • Marynowana gruszka
  • Ogórki kiszone

Dziś zrobimy dwa rodzaje tatara: klasyczny i nowoczesny!

Zaczniemy od opcji klasycznej. Mięso siekamy w drobniutką kosteczkę, doprawiamy olejem, solą, pieprzem. Cebulkę i ogórki również siekamy i dorzucamy do doprawionego mięsa. Do całości dodajemy żółtko jaja kurzego, dokładnie mieszamy. Dodajemy również gorczycę. Takiego tatara znacie zapewne dobrze z rodzinnych obiadów u Waszych babć, bo to przepis stosowany w naszym regionie od dawien dawna!

Nowoczesne spojrzenie na Tatara

W wersji nowoczesnej polędwicę również drobniutko siekamy, dodajemy do niej pastę pomidorową, olej rzepakowy, odrobinę ostrego sosu, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Na oleju smażymy jajko i wykładamy na górę tatara. Na talerzu tatar możemy podać z kaparami, anchois, marynowanymi grzybkami czy marynowaną gruszką. Ważna jest tylko to by przedstawiona kompozycja smaków pasowała Wam i Waszym gościom. 

No i pytanie…

Dajcie znać który przepis smakował Wam bardziej i czy jesteście wyznawcami kuchennej klasyki, czy jednak wolicie potrawy z nutką nowoczesności? Ja jak to ja. Lubię klasykę, ale w wariacjach nowoczesnych, bo moje drugie imię to eksperyment! 

 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button